PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

7 najčešćih grešaka pri osvetljavanju enterijera

  • Objavljeno:
  • 10.3.2015

Osvetljenje je jedan od najbitnijih aspekata u svakom enterijeru. Ono presudno utiče na atmosferu u prostoriji i čini je prijatnom, veselom, romantičnom ili tmurnom. Zato ovih 7 grešaka na koje upozoravaju svetski stručnjaci za osvetljenje i uređenje enterijera obavezno treba izbegavati.

 

1. Imate samo jedan izvor svetlosti

 

Ključ za dobru osvetljenost prostorije je postavljanje više izvora svetlosti na različitim visinama. "Ne oslanjajte se samo na jedan izvor svetlosti. Kombinujte lustere, podne i stone lampe", kaže Alen Tanskli i dodaje da "topla svetlost posebno zbližava ljude i stvara intimnu atmosferu".

 

Greška: korišćenje samo jednog izvora svetlosti za osvetljenje prostorije

 

Dobar primer: korišćenje više izvora svetlosti omogućava prilagođavanje osvetljenja različitim potrebama

 

2. Koristite prejako plafonsko osvetljenje

 

"Nema ništa gore od prejakog svetla zbog kog se osećate kao na pozornici", kaže Barkli Butera. On preporučuje korišćenje potenciometara za svetlo i mlečnih sijalica u svakoj prostoriji, uključujući i kupatilo. Revolucionarne štedljive sijalice su odličan primer adekvatnih sijalica koje su posebno pogodne za kreiranje željenog ambijenta u enterijeru.

 

Greška: Prejako plafonsko osvetljenje posebno je problematično u spavaćoj sobi

 

Dobar primer: Umereno jako svetlo i kombinacija  lustera, zidnih i stonih lampi je idealno osvetljenje za spavaću sobu

 

3. Ne razmišljate o broju vati

 

"Atmosfera je bitna. Ko još želi da obeduje pod prejakim svetlom? Zato uvek imajte u vidu da je 60 vati dovoljno za trpezariju", kaže Barbara Beri, a uz to treba poštovati i osnovna plavila za osvetljenje kuhinje.

 

"Jače svetlo želite kada čitate, znači od 75 do 100 vati za dnevnu sobu. Lepo je kada imate razne opcije, ali ako nemate potenciometar, koristite više osvetljenja od 40 do 100 vati jer tako osvetljenje možete prilagoditi svakoj prilici“, nastavlja Beri.

 

"Za kupatilo je potrebno i plafonsko i zidno osvetljenje. Plafonsko treba da bude do 75 vati, a zidno po 60 vati, i to na dve strane. Najbolje je da osvetljenje bude u nivou očiju, ne iznad, jer u tom slučaju stvara senku", zaključuje Beri.

Pravilno izabranom i pozicioniranom rasvetom u kupatilu stvara se upečatljiv izgled i opuštajuća atmosfera, te obavezno pročitajte i nekoliko trikova za osvetljenje kupatila.

 

Greška: Previše jako svetlo u trpezariji i preblizu stola

 

 

Dobar primer: 60 vati je optimalna jačina svetlosti za trpezariju (dodatna prenost je sekundardni izvor osvetljenja)

 

4. Preterujete sa ugradnim osvetljenjem

 

"Koristite ugradne svetiljke sa merom, inače ćete pretvoriti vaš plafon u švajcarski sir", upozorava Entoni Barata. Obavezno razmislite i o tome gde postavljate takvo osvetljenje.

 

"Ograničite tu vrstu osvetljenja na funkcionalne prostorije kao što su kupatilo i vešernica, jer je takvo svetlo suviše oštro i hladno za dnevni boravak", kaže Timoti Korigan.

 

Greška: Preterano ugradno osvetljenje jedna je od najvećih grešaka pri osvetljenju

 

Dobar primer: Ugradno svetlo korišćeno s pravom merom

 

5. Zaboravljate na potenciometar

 

"Osvetljenje je sve. Ono kreira atmosferu, dramu i intrigu u prostoriji. Najlakši način da to postignete je sa potenciometrom. Zato uvek treba koristiti prigušivače svetlosti", kaže Martin Lorens Bulard.

 

Potenciometar - jedan od najboljih "prijatelja" dobrog osvetljenja

 

6. Postavljate prekidače na pogrešna mesta

 

Ako ne znate gde tačno treba postaviti prekidače, poslušajte šta kaže neko ko se time svakodnevno bavi.

"Prekidače treba postavljati na 90 cm od poda i 5 do 10 cm od dovratka. Tako neće smetati slikama na zidu, a uvek će biti na dohvat ruke", kaže Džil Šejfer.

 

Greška: Kontrolor svetlosti postavljen na sred zida

 

Dobar primer: Prekidači svetlosti postavljeni na 5 cm od dovratka

 

7. Zapostavljate svoj ormar

 

Ne zaboravite da je i vašem ormaru potrebna pažnja. Posebno ako spadate u grupu onih koji često neodlučno stoje ispred polica i tragaju za idealnom dnevnom kombinacijom.

 

"Jedno ugradno svetlo bi sigurno pomoglo da razlikujete jedan par crnih pantalona od drugog", savetuje Skot Mičam Vud. "Kao sekundarni izvor svetlosti, svetiljke mogu da se postave u dovratak ugradnog ormara. Dok se oblačite svakog jutra, bitno je da možete da razlikujete odeću sličnih boja i tekstura, pa je dobro osvetljenje neophodno", zaključuje Vud.

 

Greška: Plakar bez osvetljenja

 

Dobar primer: Idealno osvetljen ormar

 

Da bismo vam maksimalno olakšali pravilno osvetljavanje prostorija, preporučujemo da standardno osvetljenje oplemenite "uradi sam" projektima, a posebnu pažnju obratite na uputstvo kako da običnu lampu pretvorite u fantastičnu i kako da napravite elegantnu viseću lapmu u samo pet koraka.

 

Foto: sustainablelivingnews.com / decoist.com / mediberian.com / rusacc.com / http://qloungemiami.com / Pinterest / Arhiva