PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

7 načina za postizanje čistijeg vazduha u kući

  • Objavljeno:
  • 30.10.2020

Da li znate da čak i u udobnosti sopstvenog doma možete biti izloženi velikom broju zagađivača vazduha dnevno? Oni mogu da potiču od nameštaja, građevinskog materijala, buđi i vlage, pa čak i od osveživača vazduha. Kako da poboljšate kvalitet vazduha u svom domu da biste se osećali udobnije, zdravije i puni energije u njemu?

 

Evo nekih načina koji će vam pomoći da odmah smanjite izazivače iritacija u vazduhu u zatvorenom prostoru:

 

1. Držite otvorene prozore. Na ovaj način ćete sprečiti izazivače da ostanu zatvoreni u vašem domu. Čak i nekoliko minuta dnevno može da pomogne, ali ako osetite potrebu, možete da otvorite prozore na suprotnim stranama prostorije ako je to moguće.

 

2. Često usisavanje. Kako ćilimi i tepisi deluju kao sopstveni filteri za vazduh, zadržavajući prašinu i druge čestice u vlaknima, bilo bi dobro da ih očistite najmanje jednom ili dva puta nedeljno koristeći usisivač opremljen HEPA filterom. Opredeljujući se za tvrde podove (parket, laminat, pločice, mikrocement podovi) umesto tepiha, posebno itisona od zida do zida, u velikoj meri se smanjuje nivo alergena u domu.

 

 

3. Gajite biljke za svežiji vazduh. Biljke predstavljaju svojevrsne filtere za vazduh. Uzgajanje nekoliko biljaka u zatvorenom prostoru može učiniti čuda kako bi se poboljšao kvalitet vazduha u vašem domu. Male biljke poput paprati i ljiljana (koje cvetaju u zatvorenom prostoru) i veće palme su najbolje opcije za izvlačenje zagađivača iz vazduha. Da ne spominjemo efekat koji biljke imaju na dobrobit i opšte zdravlje ljudi.

 

4. Redovno menjajte filtere za vazduh. To će vam pomoći da pravilno održavate vaše aparate za prečišćavanje vazduha i maksimalno povećate njegovu efikasnost.

 

 

 

5. Koristite aspirator prilikom kuvanja. Mnogi zagađivači vazduha u zatvorenom prostoru dolaze iz kuhinje, pa bi bilo dobro da uključite ventilaciju pre nego što zagrejete rernu, i ostavite da radi nekoliko minuta nakon što završite sa kuvanjem. Takođe se preporučuje korišćenje ventilacije u kupatilu prilikom kupanja i pranja veša ako je to moguće.

 

6. Smanjite upotrebu sveća i drvenih štapića i – podrazumeva se – zabranite pušenje u kući.

Smanjenje izvora zagađivača je najbolji način za poboljšanje kvaliteta vazduha.

 

7. Koristite prečišćivač vazduha. Ovi uređaji, smešteni u najčešće korišćenim delovima kuće, a posebno prečistači koji sadrže jone, mogu pomoći u hvatanju nekih izazivača koji mogu pokrenuti simptome alergije. Verovatno nećete moći potpuno ukloniti ove alergene, ali možete ih smanjiti, što može pomoći u rešavanju problema.

 

 

Svež i prijatan vazduh u spavaćoj sobi, dnevnoj sobi ili kancelariji je u današnje vreme skoro obavezno. Gorenje prečišćivači vazduha su savršen izbor za manje ili veće prostorije, u zavisnosti od modela. Lako se mogu premeštati i poboljšavaju kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru gde god su potrebni. Osećaćete se dobro i sa puno energije, razmišljaćete brže i bolje.  

 

Foto: Gorenje

Izvor: Promo