PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

7 načina da izložite umetnička dela

  • Objavljeno:
  • 16.12.2016

Pri postavljanju umetničkih dela na zid, treba uzeti u razmatranje više faktora: dimenzije slike, izgled rama, slobodnu površinu zida, simetriju. Kako bismo pomogli da na najbolji način izložite vašu kolekciju, predstavljamo sedam stilova, a na vama je da odaberete odgovarajući.

 


   Okačite slike na zid poput profesionalca

 

   Užitak izlaganja umetničkog dela može se brzo pretvoriti u stresan posao ukoliko ne znate gde i      kako da ga postavite. Uz pomoć saveta Dejvida Kasela, osnivača Ajlevela, izbeći ćete sve greške    i svoj dom oplemeniti umetninama.


 

1. Linearna postavka

 

Ovakva postavka podrazumeva kačenje slika u nizu, bilo horizontalno ili vertikalno i naglasiće ritam i ravnotežu u prostoriji. Posebno su pogodna dela koja su istih dimenzija i uramljena u istom ramu. Međutim, da biste uneli dinamiku, možete koristiti i dve različite dimenzije ramova i preklapati ih kao što je prikazano.

 

Linearna konfiguracija je pogodna za velike zidove i za isticanje drugog horizontalnog elementa u enterijeru poput kreveta ili trpezarijskog stola.

 

                               

                                                                               Foto: Bria Hammel Interiors

 

2. Mreža

 

Ova upečatljiva postavka nastaje preciznim ređanjem ramova u horizontalnom i vertikalnom nizu, i poput linearnog, ovakav način organizovanja zahteva slike istih dimenzija i ramova. Mreža je naročito pogodna za izlaganje kolekcija sa velikim brojem dela.

 

Može biti nezgodna jer je potrebno savršeno poravnavanje, pa treba obratiti pažnju na dužinu žice za kačenje na pozadini rama i prema njoj meriti gde treba da se zakači ram.

 

                                

                            

3. Grupa

 

Izlaganje dela u grupi dozvoljava više slobode – slike različitih dimenzija i uokvirene u različite ramove organizuju se na slobodniji način. Međutim, iako su slike poređanje asimetrično, ova formacija ipak treba da bude pažljivo izbalansirana, a rastojanje između slika bi trebalo da bude približno jednako i ne mnogo veliko, jer upravo blizina dela čini grupu harmoničnom celinom.

 

Još jedna prednost ove formacije je ta što je u svakom trenutku moguće dodati još jedno delo bez potrebe da se reorganizuje prvobitna postavka.

 

                               

 

4. Salonska postavka

 

Salonski stil karakteriše mnoštvo umetničkih dela postavljenih od poda do plafona, preko celog zida.  Poput postavke slika u grupi, salonska instalacija je pogodna za izlaganje različitih veličina i okvira, naročito ako imate pozamašnu kolekciju.

 

Može se primeniti i u manjim i većim prostorijama, ali se najbolje uklapa u prostorije sa visokim plafonom.

 

                               

                                                                                   Foto: Katie Rosenfeld Design

 

5. Izložba na policama

 

Ukoliko volite često da menjate dela koja su izložena, onda je ovo prava opcija za vas. Police su pogodne za izlaganje dela različitih veličina, a pružaju i mogućnost da manje ramove postavljate ispred većih.

 

                              

                                                                                           Foto:  Turner Pocock

 

6.  Dela naslonjena na zid

 

Osim na policama, umetnička dela možete izložiti i na dugim komadima nameštaja, na primer  na komodi. Ovakav pristup takođe pruža dosta fleksibilnosti.

 

                             

                                                                        Foto:  Janel Holiday Interior Design

 

7. Slobodan stil

 

U ovom slučaju, sama tema umetničkog dela dozvolila je potpunu slobodu i nekonvencionalan raspored na zidu koji je u potpunosti van simetrije. Treba povesti računa kod  ovakve organizacije, jer bez odgovarajuće teme postavka može izgledati haotično.

 

                               

                                                                                                Foto:  Turner Pocock