PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

60 kvadrata ispunjenih vedrinom

  • Objavljeno:
  • 24.1.2021

Ako bi se utisak o ovom prijatnom stanu u Sankt Peterburgu sveo na nekoliko reči, to bi bile: neformalnost, prozračnost, lakoća, jednostavnost i – obilje svetlosti, toliko dragocene tokom dugih zimskih meseci u "severnoj Veneciji".

 

Salve svetlosti i beline preplavile su čitav prostor, bilo da se radi o prirodnom svetlu koje slobodno nadire kroz prozore bez zastora ili o dominaciji svetlih nijansi u čitavom enterijeru. Beli zidovi i izrazito svetli drveni podovi kao da čitav prostor stavljaju u svetao ram i otvaraju ga, a maštovita rešenja pojedinih celina, izvedena u svetlom drvetu prirodnih nijansi, stanu daju skandinavsku lakoću i jednostavnost formi.

 

 

 

Odabrani komadi nameštaja, laki i takođe uglavnom svetlih nijansi, omogućavaju prostoru da diše i oslobodi neometani put svetlosti do svakog ugla. Segmentima bez prirodnog svetla (kupatilo, wc) taj nedostatak je nadoknađen odličnom rasvetom i neštedimice korišćenom belom bojom.

 

U prostoru od 60m² dosegnut je maksimum funkcionalnosti, a istovremeno je postignuta neophodna intimnost i osećaj ušuškanosti. Pritom je očigledno da se radi o zahvatu koji finansijski nije preterano zahtevan. 

 

U kocku obloženu drvetom, koja formira predsoblje s garderobom,

s jedne strane je smeštena biblioteka.

 

Prostor je dizajniran tako da su u prvom planu mašta i mnoštvo ideja, korišćenje vintage nameštaja, u ovom slučaju iz polovine 20. veka, najčešće prerađenih odbačenih komada. To je prvi trag koji vodi do autora ovog rešenja, studija "INT2 Architecture", baziranog u Moskvi i Sankt Peterburgu.

 

U stilu 2INT

 

Originalni detalj koji će autore definitivno otkriti su prepoznatljive multifunkcionalne kocke unutar prostora, njihova omiljena intervencija, posebno u rešenjima manjih stanova projektovanim kao jedinstven prostor. Nezavisna kocka ubačena u deo stana formira dvostranu celinu sa dve različite namene - s jedne strane, kao u ovom slučaju, igra ulogu garderobe u predsoblju, a strana okrenuta ka dnevnoj sobi, iskorišćena je za biblioteku.

 

 

Tu je još jedan karakterističan, maštovit detalj - magnetna tabla za pisanje od poda do plafona. Najčešće korišćena kao pregradni element, tabla je, inače, njihovo omiljeno sredstvo za oživljavanje enterijera.

 

Tapete geometrijskog dezena unutar kuhinje mogu efektno obeležiti teritoriju trpezarije.

Prostor iznad frižidera može se iskoristiti za malu kulinarsku biblioteku.

 

Tabla našeg detinjstva unosi momenat igre u svaki prostor, provocira reakciju i može uvek da nađe inventivnu primenu, bilo da služi kao džinovski podsetnik, mesto za poruke i komunikaciju ukućana ili za iskazivanje kreativnosti domaćina i gostiju.

 

 

To je samo jedna od ideja koje dolaze iz studija "INT2 Architecture" čije ime je spoj dve reči: INTuicija + INTelekt.

 

 

Ovaj studio, baziran u Moskvi i Sankt Peterburgu, čiji su osnivači i glavne arhitekte Aleksandar Malinjin i Anastasia Ševeljeva, okuplja multidisciplinarnu ekipu arhitekata, dizajnera, umetnika i fotografa koji veruju da je odgovor na mnoga pitanja, pa i ona o kreiranju prostora za život, negde između racionalnog i intuitivnog.

 

 

Sva njihova rešenja - od dizajna privatnih i javnih prostora do urbanizma, industrijskog dizajna i hortikulture - nose taj prepoznatljivi pečat igre racija i mašte.

 

 

I u ovom enterijeru, koji deluje umirujuće jednostavno, našli su dovoljno povoda da se poigraju i da, u svom stilu,  gde god im se za to ukaže prilika, naprave iskorak iz uobičajenog. 

 

 

Igrali su se geometrijskim obrascima, kombinacijama nameštaja sopstvene izrade i onog s polovine prošlog veka, skandinavskim dekorom, drvenim zidnim oblogama, pregradama, jednostavnim i efektnim detaljima, jednom rečju, INT + INT idejama. Rezultat je  mladalački vedar prostor pun života.