PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

5 tajni krečenja koje će svaki prostor učiniti većim

  • Objavljeno:
  • 25.7.2016

Pravilo uređenja enterijera prema kom male prostorije “ne trpe” boje na zidovima jednostavno više ne postoji. Baš kao i uverenje da malim prostorijama odgovara što manje nameštaja kako bi prostorija izgledala veće. Opustite se i bojama unesite živost i unikatnost u mali prostor, ali ga i nekim trikovima vizualno povećajte…

 


   Čarobnjak prostora i udobnosti

   Inovativni model LAYER oduševiće sve ljubitelje vrhunskog dizajna, estetike i udobnosti. Štedi        prostor, poseduje specijalan mehanizam za dušek, a može se pronaći u verzijama dvoseda,            troseda i ugaone garniture. 

 


 

Mnogi dizajneri enterijera slažu se da prilikom odabira boje za male prostore ne postoje pravila. Ono što je važno je da stan nešto govori o vašoj ličnosti, da se osećate udobno i da vam se sviđa. Ipak, treba imati na umu da ćete nekim strategijama krečenja ipak postići određeni efekat. 

 


   Šta boje u enterijeru govore o vama?

   

   Kroz boje u enterijeru izražavamo svoju ličnost. Menjamo ih povremeno, ali većina nas je sklona    određenim nijansama. Taj izbor nije slučajan. Otkrijte šta boje govore o vama!

 


 

Igranje bojama u stanu odličan je i jeftin način dekoracije i uređenja enterijera, a prednost ovog tipa dekorisanja je što ga uz malo truda možete promeniti ako vam se efekat koji ste postigli ne sviđa. 

 Efekt zagasitih i svetlih nijansi 


Imajte na umu da zagasite boje apsorbuju svetlo i imaju tendenciju da prostor učine manjim tako što vizuelno približavaju zidove. Ali tamnije boje u detaljima koje ne prekrivaju veliku zidnu površinu mogu prostoru dati i dubinu. Nijanse u sredini određene palete koje nisu ni previše jarke, ali ni previše blede odličan su izbor jer daju živost manjim prostorima. 

To su oni tonovi u kojima "veliki uticaj" ima bela boja. Tako na primer umesto patlidžan ljubičaste izaberite lila boju - ljubičastu ublaženu s dosta bele. 

Ublažena boja, ona koju dobijate mešanjem sa belom stvara ugodnu i mirnu atmosferu, obasjava prostor, odbijajući pri tom svetlost, pa manje prostore čini vizuelno većima jer svetlije nijanse vizuelno udaljavaju zidove.  

Boja u detaljima na neobičnim mestima 

Prostor iza polica, oko okvira prozora ili nekog drugog neobičnog mesta obojite u omiljenu nijansu i tako prostoriji dajte dubinu. Ukoliko imate mali hodnik na ulaznim vratima, zidove u njemu možete da obojite tamnijom nijansom koju ćete postepeno posvetljivati prema dnevnom boravku, stvarajući tako utisak širine. 

 


 

 

Kontrastni zidovi u različitim bojama 

Iako se nekim dizajnerima enterijera ne sviđa ova ideja, dizajnerka Libi Langdon savetuje da ne bi trebalo da se bojimo upotrebe smelih boja u prostoru. Malo tamnija boja na jednom od zidova može učiniti da prostor izgleda veći. 

 Detalji u sobi stopljeni s bojom zidova 

Kao što različita boja zidova može prostor vizuelno da podeli, isti tonovi detalja u prostoriji kao i boja zidova mogu da "ujedine" mali prostor. 

U malim prostorima ova mala dizajnerska igra može da učini mnogo. Jastuci čija se boja slaže s bojom lampe i stapa sa sličnom nijansom na zidovima ili zavese koje odgovaraju stočiću pružiće dizajnersku atmosferu malom prostoru. 

 

 


Proširite prostor prugama 

Bojenje zidova u pruge predstavlja još jedan način igre bojama koja može vizuelno da izduži ili poveća prostor, u zavisnosti od toga kako postavite pruge. Ukoliko ne želite da sami radite bordure i mešate boje na zidove, možete i da zalepite tapete s uzorkom pruga. "Centimetre" prostoriji možete da dodate i ukoliko plafon obojite malo svetlijom nijansom jer će na taj način prostorija delovati više i prozračnije.  

BITNA NAPOMENA: Bilo bi dobro da prilikom odabira boja obratite pažnju i na orijentaciju prostorije koju krečite. Ukoliko soba gleda na sever, do nje će dopirati manje prirodnog svetla, i za nju je uvek bolje birati toplije tonove. S druge strane, u prostorijama koje su okrenute prema jugu ili zapadu najbolje će se uklopiti plavi ili zeleni tonovi. 

 


Izvor: zadovoljna.hr
Foto: Pixabay