PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

5 saveta za dekorisanje enterijera tapetama

  • Objavljeno:
  • 20.11.2018

Prilika da uredimo dom po svom ukusu je nešto čemu se svi radujemo i čemu pristupamo sa posebnom pažnjom. Koliko god da smo zadovoljni izgledom našeg stana ili kuće za koji smo se prvobitno odlučili, posle određenog vremena bi neke stvari trebalo promeniti, a prostor osvežiti.

 

Ako ste se odlučili da u svoj dom unesete promene, krenite od manjih stvari. Ne morate promeniti kompletan nameštaj da bi vaš dom izgledao modernije, dovoljno je da osvežite jedan deo prostorije, a najveći efekat će svakako imati drugačiji izgled zidova. Budući da su tapete ponovo popularne u opremanju enterijera, predstavljamo vam pet saveta za njihov izbor.

 

 

1. Najpre odredite željeni stil

 

Ukoliko se opredelite da dizajn enterijera poverite arhitekti, on će vas svakako konsultovati oko željenog stila opremanja. Takođe, izbor preovlađujućeg stila biće poželjan i ukoliko stan opremate samostalno.

 

Od izabranog stila zavise radovi koji prethode lepljenju tapeta, recimo gipsarski deo posla i postavljanje rasvete. Bilo da se opredelite za moderan minimalistički stil, svedeni skandinavski, rustični, romantičan, retro ili klasičan stil, probajte da ga se držite u potpunosti.

 

 

2. Vodite računa o bojama

 

Upotreba boja u dizajnu enterijera je stvar koje se mnoge osobe na neki način plaše. Ukoliko sami uređujete svoj prostor potrebno je da pažljivo planirate gde će se koja boja naći i koliko puta će se ponoviti.

 

Preporuka je da se pored bele, u prostorijama nađu najviše još tri boje, koje opet treba da budu u istom tonalitetu. Ukoliko je prostorija bela, a nameštaj neutralan, boje drveta, beo ili siv, interesantne tapete u dve boje će osvežiti prostor i dati mu život. U tim situacijama, tapete su te koje pružaju identitet prostoru.

 

 

3. Sve linije u istom pravcu

 

Prilikom izbora tapeta obratite pažnju na njihov dezen, naročito ukoliko imate nameštaj, draperije i tepihe sa dominantnim linijama. Na primer, ako želite da sačuvate stare stolice sa horizontalnim linijama na mebl štofu, i krugove ili elipse na zavesama, izražena geometrija na tapetama će biti previše. U takvim prilikama radije birajte one tapete sa sitnim ornamentima ili cvetnim dezenom.

 

 

4. Efektan zid

 

Često se desi da nakon renoviranja stana shvatite da imate jedan ili više zidova u stanu koji nemaju baš nikakvu funkciju. Na takvom zidu se ne nalaze slike, ni komadi nameštaja, a deluju nekako prazno. Idealna prilika za kreativnu dekoraciju zidova koji će osvežiti prostor, a dobra ideja je da se takav zid obloži tapetama koje su stilski povezane sa nameštajem. Zid sa tapetama tako dobija smisao i estetsku povezanost sa ostatkom prostorije.

 

 

Za te prilike pogodne su tapete sa više boja i dominantnijom grafikom. Ukoliko niste baš zainteresovani za eksperimentisanje sa bojama, možete se opredeliti za tapete sa sivim ili srebrnim vertikalnim linijama.

 

Sa prugama u boji je teško pogrešiti, ali ipak vodite računa da se boje pruga uklapaju sa nameštajem ili da njihova boja baš fali jednoličnom nameštaju. Takav zid treba da je u celosti vidljiv tokom boravka u prostoriji. Na taj način pažljivo odabranim tapetama naglašavate jednu ambijentalnu celinu.

 

           

 

5. Tapete i u kupatilu

 

Poslednjih godina trend u svetu je postavljanje tapeta sa smelim dezenima na neočekivanim mestima kao što su kupatilo i plafoni. Na taj način se likovnost tapeta odlično koristi kao neočekivani detalj u ambijentu koji daje potpuno novu notu prostoriji.

 

U kupatilima i toaletima tapete se postavljaju uglavnom iznad nivoa jednobojnih keramičkih pločica ili na zidu na kom se nalazi mašina za veš. Takve tapete su najčešće cvetnih motiva ili sa geometrijom u retro stilu. U kupatilima sa dobrom hidroizolacijom ne postoji opasnost od brzog propadanja tapeta u kupatilima. Za savremeni dizajn enterijera celog doma, pa i ove prostorije, tapete su postale neizostavan detalj.

 

           

 

Kao što menjate garderobu u skladu sa novim trendovima, tako treba voditi računa i o tome povremeno osvežite i modernizujete svoj stambeni prostor. Zanimljive tapete će vas koštati manje nego renoviranje cele prostorije, a promena će sigurno biti efektna.