PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

5 najpopularnijih stilova za uređenje enterijera

  • Objavljeno:
  • 8.6.2015

Mogućnosti za uređenje enterijera danas su postale izuzetno brojne. Sve je više futurističkih ideja, raznih mešavina stilova (hibrida), ali pet najstarijih i najoriginalnijih stilova još uvek su u najužem izboru ako želite uređenje bez previše reskiranja i bez greške.    

 

Da bismo vam olakšali izbor ukoliko želite dokazano dobra rešenja, predstavljamo vam pet najpopularnijih stilova, a vama prepuštamo da odaberete onaj koji je baš po vašoj meri.

 


   Dekorišite dom bez trošenja novca - 10 trikova za osveženje enterijera

   

   Dosadio vam je raspored nameštaja u stanu? Rado biste ga promenili, ali nemate dovoljno              para? Ne očajavajte! 

 


 

Savremeni francuski stil – za romantiku u duhu Provanse

 

Lako se može pretpostaviti da u enterijeru uređenom u ovom stilu ne nedostaje romantike, a sve zahvaljujući nežnim, pastelnim bojama u kombinaciji sa belim tonovima nameštaja, koje u prostor unose dašak Provanse. Za francuski stil enterijera tipični su detalji od kovanog gvožđa, poput ograda za stepenište, zatim pozlaćeni ukrasi i okviri za slike. Ukoliko želite da osvežite svom dom na ovaj način ne morate kupovati skupe ornamente, već se poigrajte sa navedenim detaljima koji su uvek ostavljaju i dovoljno prostora za ličnu kreativnost.

 

Esencijalne stvari koje karakterišu ovaj stil su i bogatstvo materijala, kristalni lusteri, izrezbareni nameštaj, a ključ je u malim stvarima koje čine ovaj stil elegantnim i jedinstvenim. Prozori od poda do plafona takođe su tipični elementi francuskog dekora. Oni mogu biti savršen prizor ako se pravilno dekorišu pomoću prelepih francuskih zavesa napravljenih od providnih materijala ili od teških svilenih zavesa ukrašenih resama.

 

 

Marokanski stil – za život kao u bajci


Reč je o egzotičnom spoju evropskih i arapskih elemenata, a zadovoljiće sve one koji u vlastitom domu žele da se osećaju kao u bajci. Raskošne tkanine jarkih boja daju ovom bogatom prostoru jedinstveni izgled i jedna su od najprepoznatljivijih karakteristika ovog stila. Nameštaj jeuglavnom  rađen od tamnog drveta, te je ukrašen reljefima na rubovima i ladicama. Svetiljke i lampe takođe ne izostavni su detalji koji krase enterijere rađene u Marokanskom stilu.

 

Prepoznaje se i po svetlim detaljima u enterijeru i osvežavajućujim belim zidovima, koji sobama daju vazdušasti osećaj. U ovakvim enterijerima uvek ćete naći jarko obojeno živo područje i udobne sofe koje okružuju predivne šare marokanskih stolova. U trpezariji često možete videti dodire Istoka i divne lustere koji vise preko trpeze. U kuhinji se nalaze kabineti koji su osveženi bojom i kojima je po pravilu udahnut egzotičan šarm.

 

 

Japanski stil – za sreću i dodir sa prirodom


Zahvaljujući funkcionalnom i minimalističkom obeležju, japanski stil postao je jedna od najpopularnijih tema dizajna enterijera. Sve u njemu ima smisao i svrhu, što ne čudi ako se zna da je osnova ovog stila filozofija zena, koja je lepa i harmonična. Japanski stil karakteriše prirodnu lepotu, pa sve stvari treba da bude jednostavne. Mali potok u bašti i cvetovi trešnje mogu poslužiti kao inspiracija, ali broj predmeta u prostoru treba da bude minimalan i svaki mora da nosi maksimalno značenje i izraz.

 

Iako ga najčešće povezuju sa crnom, belom i crvenom bojom, on je puno više od toga. Primer moderno uređenog doma u japanskom stilu karakteriše drvo kao osnovni materijal, te je svojevrstan dodir stambenog prostora sa prirodom neizostavan. Ovim stilom dominira crvena boja, koja u tamošnjoj tradiciji predstavlja sreću i simbolično unosi dobru atmosferu u prostor. Porculanske vaze, lampioni i ukrasni jastučići, skulpture, likovi zmajeva i obožavanog Bude prepoznatljivi su detalji ovog stila, kojima se postiže razigranost prostora.

 

 

Afrički stil – za mističnu notu


Ovo je trend koji već godinama ne izlazi iz mode. Žive boje u kombinaciji sa zemljanim tonovima osnova su ovog stila. Detalji poput životinjskih uzoraka na tkanini dodatno naglašavaju raskoš crnog kontinenta, a prepoznatljive maske i drvene figure raznih veličina u prostor unose posebnu mističnu notu. Recept za uređenje doma je jednostavan - u dom treba uneti toplinu sunca, peska i bogatstvo životinjskog i biljnog sveta, a količinu svih tih ukrasnih detalja možete prilagoditi sopstvenim afinitetima.  

 

Topli i bogati zemljani tonovi, smeli aksesaori i etnički obrasci su veoma dobra kombinacija ako želite notu afričkog života u svom domu . Ako volite životinjske printove, slobodno ih koristite u dekoraciji jer oni savršeno odgovaraju ovom stilu. Zebra pruge i tkanine u bogatim nijansama braon, žute i narandžaste boje odličan su izbor za nameštaj i zidove. Opcija je mnogo, samo treba osloboditi maštu.

 

 

Viktorijanski stil – za toplinu i eleganciju


Kako mu i samo ime govori, dobio je ime po engleskoj kraljici Viktoriji i već taj podatak nagoveštava osnovne odliče ovog stila. Iako je na vrhuncu bio u drugoj polovini 19. veka, i danas postoje oni koji se odlučuju za uređenje doma u ovom stilu, koji odiše posebnom atmosferom, toplinom i elegancijom. Karakteriše ga masivan nameštaj,uglavnom od mahagonija ili ružinog drveta, a motivi dekora su uglavnom detalji sa cvetnim šarama. 

 

Tapacirung i zavese su dekorisane sa dugačkim resama, a zajednički element ovog stila su ovalna leđa stolica i mermerne površine stolova i nahtkasni. Materijali i tapete su po pravilu prekrivene sa izrazitim motivima i u intezivnim bojama, a raskošni lusteri i tepisi, kao i slike i ogledala bogatih okvira, uvek su dobro došli detalji.

 

 

 

Pogledajte i 5 trikova koji će učiniti da vaš dom izgleda luksuznije, ali i kako da poboljšate svoj enterijer u pet koraka

 

Foto: adelaparvu.wordpress.com / stil.kurir.rs