PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

5 najčešćih grešaka prilikom odabira i ugradnje krovnih prozora

  • Objavljeno:
  • 18.5.2015

Da biste u vašem potkrovlju zaista uživali i uvek imali dosta prirodne svetlosti, dobru atmosferu, ali i dovoljno svežeg vazduha, neophodno je da izbegnete nekoliko veoma čestih grešaka na koje ukazuju stručnjaci. Zato  obavezno pogledajte pet pravila koje obavezno morate znati jer greške prilikom odabira i ugradnje krovnih prozora i skupo koštaju i teško se ispravljaju.

 


   Proširite svoj dom savršenom krovnom terasom

 

   Put do savršene krovne terase nikada nije bio lakši, a proleće je idealan period da sebi i svojoj        porodici obezbedite prostran i osunčan kutak za svakodnevno uživanje. Pogledajte kako i uverite    se da je moguće. 


 

 

1. Visina ugradnje krovnog prozora

 

Postoje dva osnovna pravila u vezi sa optimalnom visinom na kojoj se ugrađuju krovni prozori:

 

    Krovni prozori sa donjim upravljanjem preporučuju se samo za visoke parapetne zidove od 130 do 150 cm iznad nivoa poda. Postavljanje nameštaja ispod krovnog prozora sa donjim upravljanjem će ometati pristup ručki, pa preporučujemo da ostavite slobodan prostor za optimalno korišćenje ovog tipa krovnog prozora.

 

Jedinstvena gornja ručka takođe vam omogućavaja da ugradite prozor na visini koja vam pruža savršen pogled, bilo da stojite ili sedite.

 

 

    Krovni prozori sa gornjim upravljanjem su savršeni za parapetne zidove do 130 cm iznad nivoa poda, jer vam gornje upravljanje daje mogućnost da postavite sto ili sofu ispod prozora i da istovremeno bez problema komforno otvarate prozor.

 

 

Kako sve to izgleda u praksi možete videti i na video anlimaciji koja sledi. 

 

 

2. Veličina prozora

 

Veličinu krovnog prozora definiše nekoliko faktora: namena i orijentacija prostorije, spoljno okruženje, naši lični afiniteti i navike i utisak koji želimo da postignemo u prostoru.

 

U dnevni boravak, kao i u radne prostorije, potrebno je uneti što više dnevne svetlosti i tada možemo razmisliti o većim zastakljenim površinama, a opšta preporuka je da zastakljene površine čine minimalno 10% podne površine određenog prostora.

 

O tome koliko je značajno dnevno svetlo za raspoloženje i zdravlje cele porodice govori i Bettina Hauge, antropolog sa univerziteta u Kopenhagenu. 

 

 

3. Nepravilna unutrašnja obloga

 

Kako biste dobili maksimum od svog krovnog prozora, važno je pravilno ugraditi oblogu oko prozora. Gornji i donji deo obloge treba da budu što otvoreniji, kako bi se postiglo najbolje osvetljenje. Neophodno je postići i strujanje vazduha po celoj površini stakla, što će zimi smanjiti pojavu kondenzacije.

 

Pri ugradnji prozora treba misliti i na energetsku efikasnost, a jedno od najbolji rešenja je zaštita koja smanjuje toplotu tokom leta i do 73%.

 

 

4. Tip i model prozora

 

Odabrati odgovarajući tip krovnog prozora, kao i unutrašnji materijal, vrlo je važno za dalje održavanje i dugotrajnost prozora. Drveni prozori sa jednim ili više premaza laka davaće prostoriji u potkrovlju prirodan izgled, dok će lakiranje zahtevati na svake tri, četiri godine. Ne preporučuju se u prostorijama sa visokim nivoom vlažnosti vazduha.

 

Za kupatila i kuhinje se preporučuju takođe drveni prozori obloženi slojem belog poliuretana, koji im daje visoku otpornost i omogućava lako i jednostavno održavanje.

 

Način vešanja (otvaranja) prozora takođe je važan. Ako izaberemo prozor sa gornjim vešanjem proširićemo vidik ka spoljašnjosti, dok nam izbor prozora sa središnjim vešanjem daje mogućnost postavljanja nameštaja i ispod samog prozora.

 

Novija generacija krovnih prozora, kao što je krovni balkon CABRIO, omogućava i proširenje krovnog prostora ka eksterijeru, kada ne postoji mogućnost izlaska na terasu, gde krovni prozor postaje ujedno i balkon. 

 

 

5. Improvizacija roletni

 

Česta greška prilikom uređenja potkrovlja je nedovoljno obraćanje pažnje na zaštitu od sunca i svetlosti i improvizacija ovih elemenata. Stručnjaci stoga savetuju da umesto zavesa koristite razne tipove roletni i venecijanera za određeni model prozora.

 

U zavisnosti od namene prostorije, ali i njene orijentacije, možete se opredeliti za roletnu koja omogućava potpuno ili delimično zamračenje, venecijanere ili elegantne i dekorativne rimske roletne.

 

 

Foto: VELUX