PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

5 načina za upotrebu zidnih lampi u enterijeru

  • Objavljeno:
  • 26.5.2015

Ako ste do sada zanemarivali zidne lampe, vreme je da im pružite drugu šansu. One su zanimljiv dekorativni element u enterijeru, doprineće prijatnijem osvetljenju prostorije, a ne morate čak da se mučite ni sa ugrađivanjem kablova u zid.

 

1. Svetlo za uvučena mesta

 

Kutak za čitanje ili drugi izdvojeni deo prostorije može biti nezgodan za osvetljavanje, naročito ako nema mesta za sto na koji bi se stavila lampa. Međutim, ni takva situacija ne predstavlja problem. Par zidnih lampi uokviriće i ukrasiti uvučeni kutak pored prozora. Ako je kutak predviđen za čitanje, odaberite lampu čije se svetlo može usmeravati.

 

                                       

 

2. Ravnoteža na zidu

 

Stavite dve zidne lampe sa obe strane slike, fotografije ili drugog umetničkog dela na zidu. Pored toga što će privući pažnju na sliku, popuniće zid ako je delo manjih dimenzija i pružiti utisak simetrije i ravnoteže. Ovo je jedan od najefikasnijih načina da privučete poglede svojih gostiju u željenom pravcu. 

 

                                        

 

3. Savršeno osvetljenje za ulepšavanje

 

Zidna lampa i veliko ogledalo su osnovni elementi neophodni da napravite savršen prostor za ulepšavanje i isprobavanje odeće. Osvetljenje ne bi trebalo da bude previše jako kako bi se izbegle oštre senke, pa bi lampa sa potenciometrom bila idealna. Ukoliko jeste jače, koristite još jedan, indirektan, izvor svetlosti kako bi se senke ublažile.

 

                                        

 

4. Kabl kao ukras

 

Zidne lampe se mogu kupiti sa ukrasnim kablom koji treba da se vidi ili sa ugradnim dekorativnim kanalom koji se može i zasebno kupiti u gvožđari ili prodavnici rasvete i dodati bilo kojoj lampi kako bi sakrio kabl. Umesto da pokušate da ga kamuflirate, budite hrabri i odaberite metalik kanal ili ga sprejom prefarbajte u neku neku interesantnu boju koja se razlikuje od boje vašeg zida.

 

                                         

 

5.  Glavno osvetljenje u prostoriji

 

Velike zidne lampe mogu poslužiti i kao centralni izvor svetlosti u prostoriji, ne samo kao lampa za čitanje. Velika lučna lampa u stilu 70-ih postavljena iznad stola, kreativna je alternativa za luster, a enterijer čini zanimljivim i primamljivijim za oko.

 

 

Pošto je osvetljenje jedan od najbitnijih elemenata koji utiče na atmosferu u prostoriji, pogledajte i kojih sedam grešaka pri osvetljavanju enterijera obavezno treba izbegavati, a možete se i sami upustiti u mali "uradi sam" projekat i napraviti jednostavnu viseću lampu u samo pet koraka.

 

Foto: houzz.com / decoist.com