PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

30 stvari za koje do sada niste imali vremena: Preuredite enterijer

  • Objavljeno:
  • 16.4.2020

Svakog dana objavljujemo novu ideju kako da kvalitetno i kreativno ispunite vreme u kućnoj izolaciji. Danas vam pružamo pet ideja kako da brzo i lako unesete promene u enterijer doma koje možete da primenite čak i u vanrednim okolnostima.

 

Da biste se osećali bolje u prostoru u kojem često i dugo boravite, potrebno je s vremena na vreme uneti neke promene. Preuređenje trpezarije, dnevne ili spavaće sobe ne podrazumeva nužno velika novčana ulaganja, pa čak ni mnogo izdvojenog vremena. Evo kako.

 

U okviru serijala tekstova "30 stvari za koje do sada niste imali vremena" svakoga dana objavljujemo po jednu ideju kako da kvalitetno ispunite život u kućnoj izolaciji. Ako ste propustili prethodne priče, obavezno pročitajte i tekstove:

30 stvari za koje do sada niste imali vremena: Naučite da šišate

30 stvari za koje do sada niste imali vremena: Napravite lekovitu baštu u kući

30 stvari za koje do sada niste imali vremena: Napravite nedeljni meni

Svi tekstovi

 

1. Iskoristite šta vam je dostupno

 

Zvuči očigledno, ali pogledajte dobro šta sve imate u domu i razmislite kako biste mogli da kreirate drugačiji izgled ili možda da poboljšate funkcionalnost prostorije tako što ćete napraviti drugačiji raspored nameštaja.

 

Da bi se promenila i poboljšala energija nekog prostora nekad je dovoljno se izbaci poneki komad nameštaja koji je višak i tako olakša kretanje i pristup svim delovima prostorije.

 

 

2. Upotrebite aksesoare

 

Da biste izmenili izgled prostorije, ne morate da pravite krupne promene. Često su dovoljni detalji poput jastučića, prostirki za krevet, dekorativnih predmeta ili ukrasnog aranžmana za sto da kreirate novi izgled.

 

Proverite da li u podrumu ili garaži imate predmete koje niste dugo koristili, a koji bi sada mogli da osveže enterijer. Ako imate neke omiljene slike ili fotografije u prostoriji u kojoj manje boravite, premestite ih kako biste više uživali u njima.

 

Koristeći aksesoare uredite prostor u duhu dolazećih praznika – dovoljno je par dekorativnih predmeta kao ukras na stolu ili policama da unese vedrinu i radost za uskršnje praznike.

 

 

3. Odložite nepotrebne stvari sa stilom

 

Ponekad vaš dom ne odaje najbolji utisak ma koliko se trudili, a problem je često u višku stvari. U svakom domu ima nepotrebnih stvari, ali retko ko uspe da pronađe adekvatno mesto za njih.

 

Prostor ispod kreveta je uvek dobro mesto za odlaganje, posebno sitnih predmeta, a u te svrhe možete iskoristiti razne plastične kutije ili korpe. Ako imate neupotrebljene drvene ploče, možete sami napraviti kutije za odlaganje i ofarbati ih da bi bile u tonu sobe.

 

Ne zaboravite da utisak i o najbolje dekorisanim prostorima kvari višak stvari, pa pravilno odlaganje ima isti značaj kao i sama dekoracija.

 

 

 4. Isprobajte "japansku rokadu" 

 

Japanci žive u minimalnim prostorima i zato ne opterećuju svoj stan suvišnim predmetima. Gde stoje njihovi pokloni, uspomene s putovanja, silne slike? Oni su uvijeni i smešteni u ormane s kliznim vratima.

 

Svake godine, većina njih pravi šahovskim jezikom rečeno, rokadu: stvari koje su godinu dana bile dekoracija, uvijaju se i sklanjaju a nove postavljaju u prostor. Na takav način on se stalno menja i pomaže da se rodi inspiracija za druga dela. Probajte i vi.

 

 

5. Unesite više zelenila

 

Svima nam nedostaje priroda i zelenilo, pa pokušajte da prenesete delić prirode u dom. Nekoliko biljaka uneće značajno osveženje u enterijer, a pri tom i pozitivno delovati na stres. Ukoliko se radi o cvetnicama, čak će i doprineti konstantnim promenama u prostoru, u određenim periodima godine.

 

Neke biljke mogu biti u isto vreme i dekorativne i korisne, pa probajte da zasadite lekovito i začinsko bilje poput nane, žalfije, origana, bosiljka ili ruzmarina. Mini baštom od lekovitog bilja možete oplemeniti prostor kuhinje, trpezarije, terase, ili ukrasiti prozor u bilo kojoj sobi.

P.S. Ako niste vični u održavanju biljaka živim, poslužiće i veštačke.