PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

3 velike greške pri uređenju kupatila i kako ih izbeći

 • Objavljeno:
 • 28.4.2020

Renovacija kupatila je velika stavka koja zahteva značajna ulaganja – ali ne samo novčana već podrazumeva i vreme koje uložite u biranje novih sanitarija, pločica ili boje za zidove, zato se pobrinite da vaš trud i rad ne budu uzalud.

 

Pogrešan raspored u prostoru

 

Od rasporeda sanitarija, uređaja i drugih kupatilskih elemenata najviše zavisiti da li je vaš projekat bio uspešan. Jedna od najčešćih grešaka je to što se previde sitnice poput otvaranja vrata i prostora između toalet šolje i ormarića i zato merite dvaput pre odabira i ugradnje elemenata. Razmislite o tome kako će se otvarati ormarići i fioke i kako ćete se kretati u prostoru. Oko šolje ostavite dovoljno prostora –20 cm sa strana i bar 60 cm između šolje i elementa koji je ispred nje.

 

Vrata kupatila imaju takođe veliki uticaj na funkcionalnost prostora, pa osim toga da li slobodno mogu da se otvore vodite računa i o tome na koju stranu se otvaraju – nezgodno je i potpuno nepotrebno da se otvaraju s pogledom direktno na toalet šolju.  

 

Pozicija aksesoara i drugih elemenata koji se često koriste – poput držača za peškire ili kozmetiku, treba da budu pažljivo locirani i na dohvat ruke. Planirajte na vreme gde ćete postaviti aksesoare kako ne bi smetali fiokama ili vratima od ormarića. Takođe obratite pažnju da visinu svih elemenata, npr. poziciju tuša ili ogledala kako bi odgovarali i najnižoj i najvišoj osobi u domu.

 

Pažljivo isplanirajte raspored svih elemenata u kupatilu

 

Predimenzonirane sanitarije iliti Velike želje za malo kupatilo

 

Iako će vam od samog pogleda na samostojeću kadu ili dupli umivaonik srce zakucati malo brže, setite se da je najbitnija stavka pri uređenju kupatila funkcionalnost, stoga funkciju uvek stavite ispred forme.

 

Na to da li će kupatilo biti funkcionalno i praktično, direktno utiče izbor odgovarajućih sanitarija i uređaja, stoga obratite pažnju da izaberete ormariće, kadu ili tuš kabinu prikladnih dimenzija. Kod samostojećih sanitarija potrebno je da ostavite dovoljno prostora oko njih za lakše čišćenje, i zato imajte u vidu da ako se odlučite za kadu ove vrste, morate imati bar 20 cm prostora od zida sa oba kraja.

 

Ostavite dovoljno prostora za čišćenje oko samostojeće kade

 

U kupatilu malih dimenzija često je problem pronaći odgovarajuću tuš kabinu, pa rešenje može predstavljati kabina izgrađena po meri. Jednostavnom izgradnjom pregradnog zida dobićete kabinu za tuširanje željenog oblika i dimenzija i na najbolji način iskoristiti dostupan prostor.

 

Česta greška može biti loš odabir baterije za umivaonik koja nije adekvatne veličine ili nije pravilno pozicionirana, pa je rastojanje između nje i umivaonika preveliko ili premalo – prilikom pranja ruku voda prska, nema dovoljno mesta za ruke ili jači mlaz izbacuje vodu iz umivaonika.

 

U malom kupatilu dobro rešenje je napraviti tuš kabinu po meri

 

Nedovoljno prostora za odlaganje

 

Baš kao i u svakoj prostoriji doma, dovoljno mesta za sve potrebne stvari je neophodno da bi kupatilo bilo funkcionalno. To podrazumeva police, ormariće ili fioke u koje možete odložiti razne proizvode, kozmetiku, pribor za higijenu, fen... ali nemojte zanemariti ni radnu površinu blizu ogledala na koju ćete spustiti neseser dok se šminkate i prvu jutarnju kafu dok se spremate za posao.

 

Ako veličina kupatila ne dozvoljava upotrebu kupovnog ormarića, razmislite o alternativnim rešenjima i mestima za skladištenje. Iskoristite prostor iznad vrata ili toalet šolje, kao i nepristupačna mesta poput kosine krova da napravite police po meri od univerzalnih betonskih ploča koj. Praktične betonske ploče pogodne su i za izgradnju postolja za lavabo koje će ujedno poslužiti kao koristan radni pult. Police ili pult možete obložiti i ukrasiti dekorativnim keramičkim pločicama.

 

Nemojte zanemariti značaj radne površine kod ogledala 

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  Projekat Koko Šanel: Enterijer koji odiše stilom

  Inspirisan večnim i istančanim stilom modne ikone 20. veka Koko Šanel, dizajnerski studio ArtPartner kreirao je enterijer dostojan njenog imena. Oslobođen svih komplikovanih i nepotrebnih detalja – baš poput modnih kreacija Koko Šanel, ovaj enterijer odiše prefinjenim stilom i elegancijom.

  Saznaj više

  Photo

  Rimski luksuz u Dubaiju

  Na mestu čija je tradicija istkana od sunca, mora i dragocenih bisera, nikao je još jedan dragulj Dubaija - rajska destinacija za one koji su u potrazi za mirom i privatnošću jednog ostrva, udobnošću privatne vile, i luksuzom koji krasi besprekoran italijanski stil.

  Saznaj više

  photo

  Novo ruho planinske vile iz 30-ih godina prošlog veka

  Renoviranjem klasičnog šalea u francuskom ski centru Meribel, arhitekte "Agencije Amevet" pokazale su kako se uživanje u planinskoj kući s pogledom na blještave snežne vrhove može dovesti do savršenstva.

  Saznaj više

  photo

  Renoviranje stana: Sofisticiran ambijent koji zaslužujete

  Renoviranje stana je dug i ozbiljan projekat koji, uz dobru pripremu i planiranje budžeta, za rezultat ima enterijer izvanredne estetike i funkcionalnosti. Bez obzira na to da li je vaš dom velike ili male kvadrature, jako je važno da pre upuštanja u ceo proces procenite pun obim posla.

  Saznaj više

  photo

  Glamur malog prostora u Beogradu na vodi (DETALJAN PLAN)

  Projekat i dizajn savršenog multifunkcionalnog prostora od svega 30 m² koji se lako može transformisati iz radnog u životni prostor, potpisuje Tijana Lalović, diplomirani dizajner enterijera. Pogledajte detaljan plan ovog funkcionalnog stana.

  Saznaj više

  photo

  Moderan skandi enterijer od 35 kvadrata

  Mali stan u okolini Stokholma je uz pomoć savremenih ideja i snalažljivih odluka postao pravi primer kako se prostor od 35 kvadrata može preurediti u prijatno mesto za život.

  Saznaj više

  photo

  Duh Češke na Tašmajdanu

  Od koga se bolje mogu naučiti tajne piva nego od onih koji umetnost njegovog spravčjenja gaje vekovima. Čuvena češka kraljevska pivara Krušovice ima počasno mesto u restoranu OUR Pub.

  Saznaj više

  photo

  60 kvadrata ispunjenih vedrinom

  Ako bi se utisak o ovom prijatnom stanu u Sankt Peterburgu sveo na nekoliko reči, to bi bile: neformalnost, prozračnost, lakoća, jednostavnost i – obilje svetlosti, toliko dragocene tokom dugih zimskih meseci u "severnoj Veneciji".

  Saznaj više

  photo

  Top trendovi u uređenju enterijera 2021.

  Skladna i opuštajuća atmosfera u domu? Da, svakako! Dom koji pritom podstiče živost i dobro raspoloženje? Još bolje, zar ne? Otkrivamo vam kako da postignete upravo takav efekat pomoću efektnih komada nameštaja jer upravo spoj spokojstva i živosti karakteriše sve trendove u uređenju enterijera koji će obeležiti 2021. godinu.

  Saznaj više

  photo

  Povratak oblih linija

  Sada, više nego ikad ranije, imamo potrebu da kreiramo opuštenu i bezbrižnu atmosferu unutar naših domova. I upravo je to razlog zašto uređenje enterijera nameštajem, tepisima i rasvetom oblih linija doživljava veliki povratak na svetsku dizajn scenu.

  Saznaj više