PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

10 koraka do udobne i prijatne dnevne sobe

  • Objavljeno:
  • 3.11.2020

Dnevna soba je jedna od najvažnijih prostorija jer u njoj čitava porodica provodi najviše vremena, a za udobnost dnevnog boravka nije najvažniji broj kvadrata, već pravilan odabir nameštaja i svih sitnica koje mu daju lični pečat.

 

Zato je potrebno da taj prostor bude u ravnoteži između funkcije i udobnosti, a mi vam predstavljamo 10 osnovnih pravila koja ne smete da zanemarite.

 

1. Približite nameštaj

 

Nikako ne postavljajte nameštaj na velikoj udaljenosti jedan od drugog, jer dovikivanje svakako nije poželjno. Zato grupišite sofu, fotelje i stolice na jedno mesto i tako stvorite prostor za druženje.

 

 

2. Tabure

 

Postoje stotine stvari koje mogu da preuzmu ulogu taburea, od ojačane kutije do pletenih vreća. Stil art deko izbacio je na površinu tabure kao centralni deo u dnevnom boravku, a danas se ova moda vratila na velika vrata.

 

 

3. Knjige

 

Knjige mogu biti izuzetno opuštajuće u dnevnom boravku ukoliko su pravilno razmeštene. Zato koristite knjige kao element poznat i prisan svima, ali tako da ne prave nered već ih grupišite na zidovima, policama ili stolovima.

 

4. Lampe

 

Osvetljenje je izuzetno važno u enterijeru, pa je poželjno koristiti lampe, a najbolje je razmestiti ih u sva četiri ugla kako bi dobili „krug“ osvetljenja. Prostor će pri tom biti još ugodniji ukoliko koristite lampe koje daju meko i prijatno svetlo.

 

 

5. Fotografije

 

Lične ili porodične fotografije čine dnevni boravak intimnim. Zbog toga se preporučuje da stavite grupu fotografija na stočić ili na komodu, čak i na klavir, ili ih jednostavno okačite na zid koristeći odgovarajuće ramove kako bi dali lični pečat vašem dnevnom boravku. 

 

6. Biljke

 

Oplemenite enterijer prirodnim biljkama. To je proveren način da prostor učinite prijatnijim. Osim toga što čiste vazduh, biljke većih dimenzija predstavljaju pravi ukras u bilo kojoj prostoriji.

 

 

7. Zavese

 

Kratke, polukratke i duge zavese zaokružuju ceo prstor, dajući mu finalni pečat. Štediše treba da znaju da duge zavese ujedno čuvaju temperaturu, pa i vaš račun za struju.

 

8. Inovativni stočići

 

Stari kovčezi, ogromni taburei, žičane korpe... mogu da postanu klub stočići i uglavnom su dobrodošli u većini dnevnih boravaka. Treba samo voditi računa o tome da njihova visina bude odgovarajuća i u skladu sa ostalim nameštajem u prostoru.

 

 

9. Dekoracija

 

Oprez je najbolji savet. Ove male stvari u velikim količinima raspoređene u dnevnom boravku mogu da razbiju osećaj udobnosti za kojim tragate. Naći prave sitnice nije lako, a tu su i uspomene s putovanja i poklončići od prijatelja, pa vrlo lako mogu da pretvore prostor u radnju s predmetima od 100 do 500 dinara. Stoga je najbolja praksa da odaberete one koje vam u prvi mah deluju kao najbolji izbor, a potom da njihov broj prepolovite.

 

10. Tepih

 

Tepisi mogu da odrede vaš stil. Oni mogu da budu ona važna kopča koja će da poveže celokupan prostor i zaokruži stil. Uskladite ga najpre sa oblikom i materijalom vašeg nameštaja, a zatim i sa zavesama i možete biti sigurni da ste napravili pravi izbor.