PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

10 trikova za bolju organizaciju spavaće sobe

  • Objavljeno:
  • 28.1.2015

Spavaća soba je vaša oaza mira. Zato mora biti uređena tako da bude funkcionalna i dobro organizovana celina. Predstavljamo vam 10 trikova uz pomoć kojih ćete napraviti savršeno mesto za odmor nakon napornog dana. 

 

1. Osvežite stari ormar

 

Stari ormar iz kojeg se preliva odeća nimalo ne deluje opuštajuće. Postavite ogledalo sa spoljašne strane vrata i oivičite ga zlatnim linijama. Sa strane namestite kuke na koje možete odložiti stvari za koje nemate mesta u ormaru. Uz tapete cvetnog dezena i pod svetlijih nijansi ovaj neobavezan "detalj" prostoriju će učiniti prozračnom i svetlijom. Ukoliko želite da vam spavaća soba odiše elegancijom, uz ormar postavite udobnu belu fotelju sa jastučićima.

 

 

2. Prostor za skladištenje i svetlije nijanse

 

Spavaća soba u potkrovlju krije dodatni prostor za skladištenje. Ispod kreveta postavite fioke u koje ćete odložiti stvari koje ne koristite često. Zidove obojite u svetlije nijanse kako biste prostor učinili vizuelno većim. Za opušteniji izgled preko kreveta stavite plavo-beli prekrivač, a beli klub sto sa staklenom fiokom iskoristite za postavku dekorativnih elemenata.

 

 

Ako vas zanimaju i drugi trikovi uz pomoć kojih ćete skladištenje dovesti do savršenstva, naučite kako da iskoristite svaki centimetar svoga stana.

 

3. Raspored nameštaja

 

Napravite prostor za ostavu pravilno koordinišući raspored nameštaja. Postavite garderober tako da maksimalno iskoristite visinu prostorije. Pored namestite komodu istog dizajna i boje kako biste napravili skladnu celinu. Iznad komode okačite ogledalo. Na taj način kreiraćete prostor za sebe – mesto na kojem možete odložiti kreme, šminku, nakit... Krevet prekrijte belim prekrivačem i jastucima sa cvetnom dezenom kako biste stvorili romantični ambijent, a obavezno naučite i kako odabrati idealno mesto za krevet.

 

 

4. Dekorišite vrata

 

Uz malo truda i mašte vaša spavaća soba može izgledati sasvim drugačije i bez promene nameštaja. Na poleđini vrata postavite kuke neobičnog izgleda na koje možete okačiti torbe. Vrata prefarbajte bojom koja će odražavati toplinu spavaće sobe. Za kuke možete iskoristiti stare viljuške ili neke druge predmete koje ne koristite u domaćinstvu.

 

 

5. Otoman za posteljinu

 

Nemate gde da odložite posteljinu? Tapacirani otoman pravo je rešenje za vas. Zamenite sofe elegantnim otomanom koji prati širinu kreveta i obezbedite sebi prostor za ostavu. Uklopite njegovu gornju stranu sa uzglavljem, a krevet prekrijte svilenim prekrivačem, kako biste kreirali udobno mesto za relaksaciju. Pored kreveta, s jedne strane postavite noćni stočić, a s druge toalet sto sa ogledalom.

 

 

6. Police i škrinje

 

Izbacite uobičajene komade nameštaja iz spavaće sobe i napravite dodatni prostor za ostavu. Ukoliko postavite police umesto noćnog stočića obezbedićete sebi više prostora pored kreveta. Police naslonite na panel iza kreveta, na koji takođe možete da stavite slike i aksesoar. S druge strane kreveta namestite škrinju od ratana. U njoj možete da držite posteljinu, ali i višak stvari iz garderobera.

 

 

7. Novi cipelarnik

 

Nemojte da krijete svoje omiljene cipele, već ih izložite poput umetničkog dela. Za to možete iskoristiti staru policu. Očistite je i prefarbajte u belo – savršeno će se uklopiti u vašu oazu. Tapete nežnih zelenih nijansi biće odlična podloga za vaš novi cipelarnik. Iznad možete postaviti i prazan ram u retro stilu i na njega okačiti marame, kravate, kaiševe...

 

 

8. Ormar po meri

 

Jednom napravljen, ormar po meri uvek se može nadograditi. Smestite ga u ugao sobe, pored prozora, obojite u nežnu svetlo sivu boju i uklopiće se u svaku celinu. Sa strane možete postaviti čiviluk, a ispod njega škrinju za odlaganje posteljine.

 

 

9. Beli toalet sto

 

Beli toalet sto sa trokrilnim ogledalom učiniće vašu spavaću sobu elegantnijom. Dve zelene ruže umesto jednostavnih šarki savršeno će naglasiti cvetni dezen tapeta u pozadini. Zaokružite dizajn pomoću male tapacirane stolice. Kao završnicu iskoristite poljsko cveće i učinite svoju spavaću sobu romantičnim kutkom za opuštanje.

 

 

10. Stari koferi u novoj funkciji

 

Stare kofere možete očistiti i preurediti tako da oplemenjuju vaš prostor. Obložite ih cvetnim materijalima i iskoristite ih za dekoraciju spavaće sobe. Ako niste sigurni kako to da uradite na najbolji način, pogledajte nekoliko ideja za reciklažu starih kofera. U njima možete odlagati vaše mobilne uređaje – telefone, laptop ili tablet, kao i stara pisma i fotografije. Probajte, veoma je jednostavno.

 

 

Saznajte i kako da u samo pet koraka svoju spavaću sobu učinite vizuelno većom, ali i kako da organizujete svoj plakar poput profesionalca.

 

Foto: Housetohome.co.uk