PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Zlatna A’ Design nagrada za dizajnerku nakita Danielu Komatović

  • Objavljeno:
  • 14.5.2017

Po prvi put srpsko prezime zasijalo je na spisku pobednika u kategoriji "nakit, naočare i satovi" na prestižnom međunarodnom takmičenju A’ Design Award & Competition u Milanu.

 

Dizajnerka nakita Daniela Komatović očarala je Milano, grad mode i dizajna, svojom kolekcijom zlatnog, luksuznog nakita "Eye to the Soul", za koju joj je dodeljena prestižna zlatna nagrada. Daniela Komatović, poreklom iz Češke, već dugi niz godina živi u našoj prestonici i na jedan prefinjen, umetnički način uspešno u svetu prezentuje Beograd, grad u kojem stvara.

 

Dizajnerkin rad su pre nekoliko meseci počeli da prate i sami organizatori takmičanja na londonskoj platformi Not Just A Label, koja zastupa najbolje dizajnere iz čitavog sveta i pozvali je da učestvuje na prestižnom takmičenju. A' Design Award & Competition takmičenje, sa ciljem da istakne najbolje proizvode i usluge i da obezbedi globalnu usmerenost na pobednike, ističući njihov uspeh i talenat, jedno je od najcenjenijih takmičenja u svetu.

 

 

Ove godine, sezona 2016/2017, u uži krug takmičenja odabrano je 9074 dizajnera iz 97 različitih disciplina, a nagrade osvoji samo nekoliko njih. Temelj svakog vrhunskog takmičenja je u kvalitetnom, stručnom žiriju. Međunarodni žiri od 173 člana, sačinjen je od priznatih, vrlo iskusnih internacionalnih kreativnih dizajn profesionalaca, profesora i predavača iz oblasti umetnosti i dizajna, uvaženih novinara, iskusnih preduzetnika i poznavalaca tržišta. Na osnovu iskustva, osećaja i ukusa, specijalizacije, tehničkog znanja koje poseduju, uz visoke kriterijume procenjuju dizajn i svakom proizvodu detaljno posvećuju pažnju.

 

Daniela Komatović skrenula je u Milanu pažnju na sebe, ne samo svojom autorskom kolekcijom nakita "Eye To The Soul" i dizajnerskim vrlinama, ali i činjenicom da se pored velike ljubavi koju gaji prema dizajniranju nakita, vrlo uspešno bavi i grafičkim dizajnom, slikarstvom i fotografijom. Daniela dizajnira elegantan, ekstravagantan, zlatan nakit sa dragim kamenjem i biserima za najzahtevnije ljubitelje luksuznog dizajna, koji nije samo ukras, već umetničko delo, a u ovom slučaju čak i zaštitna amajlija.

 

 

Lepota jednostavnosti, minimalizam, geometrija, savršena asimetrična kompozicija, igra boja i nijansi dragog kamenja sa raznim bojama zlata, ali i crni rodijum kojim dizajnerka presvlači svoje unikate, to je osnovni opis prepoznatljivog nakita, koji Daniela dizajnira, a isto tako sama i fotografiše svoj nakit.

 

Inspiracija za njenu pobedničku kolekciju je bio oblik oka, oko kao simbol boga Hora, zaštitnika ljudi i njihovih sudbina, što nakit iz ove kolekcije čini žaštitnom amajlijom. Daniela kaže da su "oči su rečitije od usana, one su ogledalo srca i duše. Nakit takodje na neki način može da bude "oko do duše", jer mnogo toga može da kaže o nama, našim osećanjima, stilu, raspoloženju, ukusu, čak i sredini u kojoj odrastamo."

 

 

 

 

Njen nakit iz ove kolekcije se osim funkcije zaštitne amajlije ističe i svojom multifunkcionalnošću, jer mu oblik oka daje mogućnost da se iznese kao prsten ili privezak. Daniela bira za svoje kolekcije drago kamenje i bisere visokog kvaliteta što dodatno ističe refleksiju svetlosti i vrednost njenog umetničkog nakita, koji je jako zahtevan za proizvodnju, zbog svojih ravnih geometrijskih površina. Upravo za dizajn takvog nakita, Daniela je na takmičenju u Milanu doživela veliki uspeh, zlata vredan.

 

 

 

 

Zlatna nagrada će joj biti lično dodeljena na glamuroznoj gala večeri u zamku Villa Olmo blizu jezera Como u Italiji, na kojoj će prisustvovati predstavnici štampe i medija iz čitavog sveta i svetski poznati dizajneri, što za njenu buduću karijeru sigurno mnogo znači.

 

Već sada dizajnerka može biti ponosna na svoj rad, jer je u prilično kratkom periodu od kad je počala da se bavi dizajniranjem nakita, uspela da svojim autorskim nakitom ukrašava brojne poznate ličnosti iz javnog života i diplomatskih krugova. Daniela je oduvek volela da uživa u nakitu neobičnog dizajna, a vremenom, potreba za upečatljivim minđušama, prstenjem, narukvicama, ogrlicama, odvela ju je u svet dizajna nakita i u tom svetu uspešno oživljava svoje najdivnije snove.

 

Dizajnerka Daniela Komatović