PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Životinjski oblici kao osnova dizajna

  • Objavljeno:
  • 8.8.2014

Izraelski dizajner Roje Magdasi istraživao je morfologiju životinja kako bi osmislio kolekciju “Tre” koju čine fotelja, stočić i lampa neobičnih oblika, a koji odlično deluju i odvojeni jedni od drugih.

 

"Upotrebio sam proces pojednostavljivanja i smanjivanja životinja do skoro najmanjeg oblika, ostavljajući samo osnovu izraženu u nekoliko poteza, odnosno u jednu mrlju, konturu. Istovremeno sam radio na visokim i mršavim, velikim i debelim životinjama", kaže dizajner Roje Magdasi.

 

1. Fotelja nalik na leđa gorile

 

Fotelja ima predimenzionirani naslon nalik kabastim leđima gorile ili medveda. Jak hrastov ram presvučen je laserski sečenim materijalom i dekorisan s dva dugmeta, peskiranim i poprskanim sprejom od nerđajućeg čelika.

 

 

2. Sto sa nogama insekta

 

Pored ružičastog poslužavnika, površinska ploča stočića napravljena je od jednog komada čvrste kompjuterski sečene hrastovine. Donja neravnomerna strana ploče i mali poslužavnik intergisani su u jednu površinu, dok su tri elegantne noge oblikovane tako da liče na noge insekta.

 

„Pokušao sam da dođem do srži kontura različitih vrsta životinja kako bi se ove tri noge razlikovale jedna od druge. Želeo sam da sva tri komada ove kolekcije stoje odvojeno, ali da rezultat bude harmoničan u prostoru.“ kaže Magdasi.

 

 

3. Lampa sa siluetom žirafe

 

Lampa podseća na vitak vrat žirafe, flaminga ili noja. Aluminijumske zavarene šipke izabrane su zbog svoje provodljivosti i zato što omogućavaju pogodna mesta za male LED sijalice. Baza lampe napravljena je od čvrste hrastovine kako bi se obezbedila vizuelna veza sa stočićem i foteljom. 

 

 

Tri predmeta iz kolekcije “Tre” postavljena zajedno u prostoru predstavljaju intimno mesto u kome osoba može mirno da sedi i čita i gde može da pobegne iz stvarnog u svet mašte.

 

 

Foto: dezeen.com