PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Venice Glass Week po treći put okuplja renomirane proizvođače stakla

  • Objavljeno:
  • 1.9.2019

Treće izdanje značajnog međunarodnog sajma koji slavi i promoviše umetnost pravljenja predmeta od stakla – Venice Glass Week, održaće se od 7. do 15. septembra na preko 150 lokacija u Veneciji.

 

Bogat sajamski program održava se tokom devet dana i obuhvata preko 180 događaja među kojima su izložbe, vođeni obilasci lokalnih radionica i studija, brojne konferencije i predavanja, ceremonije dodela nagrada, kao i koncerti.

 

Od ove godine ustanovljena je i nova značajna nagrada Bonhams koja će se dodeljivati najboljim projektima, a zahvaljujući podršci internacionalne aukcijske kuće "Bonhams " iz Njujorka. Dobitnik nagrade biće objavljen 11. septembra u palati Franchetti.

 

 

Limitirana serija vaza "Barovier & Toso"

 

U toku "Venecijanske nedelje stakla" renomirani proizvođač "Barovier & Toso" otvoriće vrata svoje izložbene galerije, istinskog hrama luksuza, u kojem će posetiocima predstaviti izuzetne kreacije od Murano stakla.

 

Povodom ovog važnog događaja, u godini obeležavanja 130 godina od rođenja Erkolea Barovijera (Ercole Barovier), umetničkog direktora "Barovier & Toso", ova italijanska kompanija sa sedištem na ostrvu Murano proizvela je limitiranu kolekciju u čast vekovima stare tradicije duvanja stakla.

 

Izložbena galerija "Barovier & Toso" na ostrvu Murano

Foto: Venice Glass Week

 

Kolekcija se sastoji od tri modela vaza u različitim nijansama zelene boje, a proizvedeno je svega 16 komada od svakog modela, i to tradicionalnom tehnikom "crepuscolo aurato".

 

Crepuscolo aurato – inovativni način izrade predmeta od stakla

 

Tridesetih godina prošlog veka Erkole Barovijer primenio je svoj kreativni talenat i umeće na izradu modela koji su se istakli po neobičnim bojama i dekorativnim efektima. Svoje proizvode ukrasio je inovativnim "teksturama" od ljuspica zlata i srebra, balončića od vazduha i umetanjem raznih drugih materijala, čime je postignut jedinstven i efektan izgled stakla.

 

Ne slučajno, njegova dela su među najvrednijim i najtraženijim u istoriji dizajna stakla. Balansiran spoj venecijanskog identiteta, inovacija i izuzetnog kvaliteta rezultirao je nastankom izvanrednih predmeta.

 

Jedna od najinteresantnijih tehnika koju je Erkole razvio naziva se "crepuscolo" i podrazumeva postavljanje čelične vune između dva sloja vrelog stakla. Trideset godina kasnije, tehniku je usavršio i poboljšao tako što je dodao završni sloj od zlatnih listića i na taj način kreirao "crepuscolo aurato".

 

Vaza iz nove kolekcije izrađena tehnikom "crepuscolo aurato"

Foto: Barovier & Toso

 

Postignut je efektan izgled stakla sa braonkastim nijansama i sjajnim detaljima od zlata raspršenim po neobičnom ukrasu unutar predmeta.

 

Stara tehnika dostupna novoj publici

 

I upravo je ova tehnika odabrana za izradu kolekcije kojom sa odaje počast velikom majstoru stakla. "Barovier & Toso" prihvatio je izazov da primeni i reinterpretira originalnu tehniku koja zahteva mnogo faza rada kao i veliko umeće izrade.

 

U skladu sa željama i ljubavi koju je Erkole Barovijer gajio prema Veneciji, ova kolekcija ne reprodukuje samo tehniku već i inspiraciju koja stoji iza nje. Zlato, koje je od davnina obilno korišćeno pri izradi venecijanskog stakla, i u ovom slučaju garantuje izuzetnu vrednost i lepotu.

 

Nanošenje više slojeva braonkaste boje na akvamarin rezultira hromatskim efektom koji je bogat nijansama koje podsećaju na boje venecijanske lagune u vreme sumraka.

 

Izrada nove kolekcije vazni

Foto: Barovier & Toso

 

Svaki komad u kolekciji je jedinstven i ne može se ponovo izraditi identičan jer je to rezultat umeća glavnog majstora koji ga je izradio.

 

Nova serija vaza biće predstavljena tokom "Nedelje stakla" u palati Barovier, a posetioci će imati priliku i da kupe ove jedinstvene umetničke predmete.