PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Upoznajte Brazuku - najtestiraniju loptu ikada

  • Objavljeno:
  • 15.6.2014

“Brazuka” je prošla kroz  dvoipogodišnje testiranje koje je uključilo više od 600 najboljih igrača sveta, kao i 30 timova u ukupno 10 zemalja na tri kontinenta, što je čini ubedljivo najviše testiranom loptom u istoriji Adidasa. Među klubovima koji su bili uključeni u testiranje našli su se AC Milan, Bajern Minhen, Palmeiras i Fluminese, a kada je reč o igračima, u procesu testiranja učestvovale su globalne svetske zvezde Leo Mesi, Iker Kasiljas, Bastijan Švajnštajger i Zinedin Zidan.

 

Lopta je već testiranana na međunarodnim takmičarskim utakmicama na FIFA Svetskom prvenstvu za mlađe od 20 godina, sa drugačijim dizajnom printa, a korišćena je i u prijateljskoj utakmici između Švedske i Argentine u februaru 2013.

 

Tehnologija ugrađena u gumu i tkani kostur u unutrašnjem delu Brazuke, identična je onoj koja je korišćena za Tango 12 (UEFA Euro 2012), Cafusa (FIFA Kup konfederacija 2013) i popularne oficijalne lopte za UEFA Ligu šampiona. Ipak, nova strukturna inovacija sa jedinstvenom simetrijom šest identičnih panela od kojih je svaki drugačije površinske teksture obezbeđuje bolje prijanjanje, dodir, stabilnost i aerodinamičnost na terenu.

 

“Brazuka” je dobila naziv još u septembru 2012. nakon javnog glasanja u Brazilu koje je obuhvatilo milion fanova fudbala; naziv "brazuca" je kolokvijalni lokalni termin koji znači "brazilski", i kojim se opisuje brazilski način života. Boje i trakasti dizajn panela simbolizuju tradicionalne raznobojne narukvice sa željama koje se nose u zemlji, a pored toga odražavaju živost i zabavu koji se povezuju sa fudbalom u Brazilu.

 

Najpoznatiji fudbaleri na svetu o Brazuki

 

Leo Mesi –  kapiten reprezentacije Argentine

 

"Moj prvi utisak o lopti je da je veoma dobra. Dizajn je drugačiji, sa mnogo različitih boja. Imao sam priliku da isprobam Brazuku i mislim da je sjajna."

 

Stiven Džerard  – kapiten Engleske reprezentacije

 

"Prvo što primetim na lopti je težina i osećaj prilikom igre, a osećaj, igrajući sa ovom loptom je fantastičan. Težina je veoma dobra, što govori da će biti prilično pouzdana i “prava” lopta. Kada ste na mojoj poziciji, igrate duge lopte i trudite se da asistirate, u tom slučaju lopta je od velikog značaja za vaš učinak u igri. Svaka čast Adidasu što su proizveli jednu ovakvu loptu. Brazuka je istinska i pouzdana lopta, a to su dve najvažnije stvari koje ja očekujem od lopte."

 

Fernando Tores – Španija

 

"Izgleda mi impresivno. Raznobojni dizajn je u brazilskom duhu, a mislim da je i ime originalno. Takođe, Samba kolekcija za fudbal je veoma dobra. Sve lopte deluju slično, ali uvek postoje razlike."

 

Lukas Podolski – Nemačka

 

"Mislim da Adidas ima dobru loptu na svakom Svetskom prvenstvu, a Svetska prvenstva su pre svega koloritna. Veoma je važno da igrate sa istom loptom na treninzima i utakmicama, naročito nedeljama ili mesecima pre turnira."