PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Unikatne lampe beogradske radionice Tanima art

  • Objavljeno:
  • 23.11.2016

Mala novobeogradska radionica Tanima art izgradila je svoj osobeni stil oslanjajući se na industrijski dizajn, ali i pažljiv odabir detalja koji svaku lampu čine unikatnom.

 

Naizgled nespojive elemente, struju i vodu, fiktivno je objedinjenila u industrijski dizajn u lampama sve popularnijeg modnog trenda sa detaljima steampunka. Ovaj umetničko-dizajnerski pravac lako je prepoznatljiv po pitalici "Šta bi se desilo u prošlosti da je budućnost došla ranije?"

 

Oslanjajući se na model industrijskih lampi u steampunk maniru, mala novobeogradska radionica "Tanima art" izgradila je svoj osobeni stil prepoznatljiv po pažljivom odabiru detalja koji svaku lampu čine unikatnom. 

 

 

Pocinkovane vododvodne cevi kombinovane sa pratećim dodacima, majstorima ovog zanata poznate kao holender, muf, dupli nipl, koleno ili teštik, odlična su osnova za zanimljivu instalaciju, a ako se tome doda i originalni manometar, kilometar sat ili neki od industrijskih satova za merenje pritiska, pa još i točkić ventila i biciklistički zupčanik, buduća lampa polako poprima obrise steampumk stila.

 

 

Grubi vodovodni elementi od pocinkovanih materijala obrađuju se i farbaju specijalnim bojama a potom doteruju do efekta starih, potrošnih cevi. Kruna teške i veoma stabilne konstrukcije su retro sijalice sa krupnim nitima različitih oblika, od povećih loptastih i kruškastih, do neobičnih svetlećih edisonki nalik epruvetama.

 

Tomas Edison teško da je mogao pretpostaviti da će njegove edisonke jednoga dana naći primenu u steampunk lampama koje usred Beograda od vodovodnih cevi sklapaju dva novinara i jedan arheolog u kućnoj manufakturi "Tanima art".

 

 

Istraživački duh ove kreativne radionice potražio je korene steampunk kulture koja se danas osim u književnosti, filmovima i stripovima pronalazi i u modi, nakitu, muzici i naravno upotrebnim predmetima poput ovih ekcentričnih lampi.

 

Ispostavilo se da su celu tu priču podstakle pustolovine u romanima Žila Verna, Marka Tvena i Čarlsa Dikensa, i kako tvrde upućeni, baš to je iniciralo književni podžanr industrijske fantastike. Teoretičari su, pobrojavši likove poput Šerloka Holmsa, Drakule, doktora Džekila i mistera Hajda u ovu galeriju uvrstili i Džeka Trboseka, pa čak i Nikolu Teslu. Poznati naučnik se ovde našao jer u steampunk svetu ima struje, mada u njemu ipak preovlađuju parne mašine, čudnovati izumi, mesingane poluge, propeleri, zupčanici i teške skalamerije. To mešanje istorije i fikcije glavna je karakteristika estetike steampunka i predstaavlja svojevrsnu kombinaciju retro-futurizma.

 

 

Karakteristični primeri primene steampunka u radu umetnika su čitave kolekcije nezgrapnih skulptura od starog gvožđa sa otpada, sastavljene od metalnih delova, koji su nekada bili u automobilima, šporetima i vešmašinama. I "Tanima art" koristi odbačene stare metalne predmete koji posle reparacije savršeno upotpunjuju kompozicije industrijskih lampi sa jakim pečatom steampunk stila, a sve u pokušaju oživljavanja futurističkih mašina Žila Verna.