PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Trijumf umetnosti na sajmu umetnina Art Basel

  • Objavljeno:
  • 29.7.2019

Najvažniji svetski sajam umetnina, Art Basel, i ovog leta je dokazao svoj status neprikosnovenog umetničkog showa na planeti.

 

Umetnost je rizik. Svake godine, nekoliko stotina vodećih, ali i onih manje poznatih svetskih galerija, posvećuju sve svoje snage nastupu na sajmu Art Basel.

 

 

Pojavljivanje na ovom skupu nije jednostavno. Nije ni jeftino. Nije nimalo lako.

 

 

Ipak, privilegovani koji na svojim štandovima ovde uspeju da izlože najbolje iz svojih kolekcija, jako dobro znaju zašto dolazak u ovaj švajcarski grad vredi truda.

 

 

Tokom nekoliko letnjih dana, miran gradić odjednom oživljava potpuno drugačijom energijom. Na ulicama se guraju ekstravagantni, glamurozni, upadljivi. Ugostiteljski objekti su prepuni.

 

 

Samo probajte da rezervišete hotel u ovom periodu. I to nekoliko godina unapred.

 

 

Jer oni koji su u biznisu umetnosti ne žale ništa da budu prisutni baš tu, baš tada. A kad pročitate da su mnogi štandovi već prvog dana rasprodali sve što su izložili, jasno vam je zašto.

 

 

Za one koji ne prodaju niti kupuju, sam ovaj show je dovoljan da vam opravda i gužve i čekanje u redovima.

 

 

Ni ove godine se niko sa Art Basela nije vratio razočaran. Galeristi su zadovoljno trljali ruke, umetnici su napravili kontakte koji će ih verovatno lansirati iz kategorije ‘izgladneli’.

 

 

Posetioci su bili inspirisani, možda pomalo razočarani što će teško ikada preći u kategoriju "kupci".

 

 

Umetnost je trijumfovala.

 

 

Foto: Art Basel