PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Top 5 trendova sa ovogodišnjeg Sajma nameštaja u Kelnu

  • Objavljeno:
  • 28.1.2016

Na sajmu nameštaja u Kelnu "imm Cologne" koji se održao od 18. do 24 januara, ukupno 1185 kompanija iz 50 zemalja predstavilo je trendove koji nas očekuju ove godine. Sa cifrom od 80.000 poslovnih posetilaca iz 128 zemalja, Sajam je zabeležio rast od 4,8 procenata u odnosu na 2014. godinu. Ukupno 120.000 posetilaca imalo je prilike da uživa i vidi novine u svetu unutrašnjeg dizajna.

 


   Komoda - lepotica sa 100 lica

Otkrivamo vam pet vodećih trendova za uređenje enterijera sa ovogodišnjeg Sajma nameštaja u Kelnnu.

 

1. Dom ponovo postaje "utočište"

 

Udobnost i osećaj sigurnosti postaju sve bitnija odlika doma. Pažnja je usmerena i ka novim kombinacijama. Postoji veća sloboda korišćenja pojedinačnih komada nameštaja i aksesoara. Rezultat je dom koji je jedinstven baš kao i njegovi stanari.

 

 

 

2. Povratak u polovinu prošlog veka

 

U svim sektorima proizvoda uočava se dizajn koji podseća na onaj iz perioda od 40-ih do 60-ih godina XX veka. Dizajn na efikasan način koristi materijale, ima delikatne odlike i manji je i lakši. Ovaj trend se može objasniti manjim prostorom za život koji je dostupan u gradovima, kao i generalno osećajem nostalgije.

 

 

 

3. Dominiraju prirodni materijali

 

Drvo, kamen, staklo i metal: prirodni materijali su naročito popularni. Pored velike zastupljenosti drveta u izradi stolova i stolica, za izradu ploča stolova dosta se koristi prirodan kamen. Popularne opcije obuhvataju evropski mermer i egzotičan kamen iz Južne Amerike sa unikatnim šarama. Upotreba kore drveta u dekorisanju zidova je još jedan trend koji je na pomolu.

 

 

 

4. Razigraniji dizajn nameštaja

 

Ovaj trend polako zahvata sve prostore, od dnevnog boravka do kupatila. Elementi nameštaja postaju lakši, razigraniji, skulpturalni. Glomazne sofe postaju elegantne, postavljene na tanke noge, a ujedno čine skladne kompozicije sa foteljama i klub stolovima. Jastuci su zaobljenih formi, komode za TV izgledaju ležerno i najčešće se koriste u kombinaciji zatvorenih elemenata i polica. Dominiraju svetle boje, zatim kontrastne ili je kompozicija šarenaa, prozračnost je dodatno naglašena rasvetom.

 

 

 

5. Klasični britanski i nordijski stil rasvete

 

Kompanija "EBB & FLOW" bavi se dizajniranjem i proizvodnjom rasvete, kao i funkcionalnih i dekorativnih predmeta. Kombinovanjem klasičnog britanskog i nordijskog stila sa osnovnim materijalima kao što su staklo, metal i tekstil, postiže se stil koji karakterišu jednostavnost, prozračnost, boje i moderan dizajn. Kroz boje i oblike, rasveta je dizajnirana tako da unese toplinu i radost, donese inspiraciju i lepotu.

 

 

 

Foto: imm-cologne.com