PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

TERCA: Akustični sto Uroša Jankovića

  • Objavljeno:
  • 13.11.2014

Poznato je da se drvo kao materijal najviše koristi za pravljenje muzičkih instrumentata jer poseduje odlične akustične sposobnosti, pa uspešno pojača zvuk, a otklanja šum. Ta karakteristika doprinela je tome da se osmisli “Terca sto“, koji osim svoje osnovne funkcije može da obavlja i funkciju zvučnika.

 

Sto zahvaljujući svom jedinstvenom obliku i pažljivim odabirom drveta od koje je izrađen, veoma uspešno pojačava jačinu zvuka, a istovremeno otklanja šum i tako stvara jedan novi zvučni efekat u prostoru u kojem se nalazi.

 

Zvučna kutija stola je izrađena od smreka, jer ona zbog svoje velike provodnosti zvuka ima najmanji otpor prostiranja i najmanje unutrašnje gubitke, pa se kao takava generalno najbolje pokazala za izradu muzičkih instrumenata.

 

 

Tako ovaj sto može istovremeno da se koristi i kao “običan” sto i kao “uređaj za pojačavanje zvuka“, pa se svrstava u jednu novu kategoriju nameštaja, tzv. akustičnog nameštaja.

 

Inače, današnja filozofija modernog dizajna polazi upravo od imperativa da proizvod treba da uspostavi neku vrstu emotivnog odnosa sa kupcem, što znači da ne bude samo prijatan za oko, već i da obezbedi uživanje u njegovom netipičnom korišćenju. “Terca“ taj cilj postiže zvukom, jer upravo muzika najbrže utiče na pozitivna osećanja i osećaj prijatnosti.

 

Rad mladog Uroš Janković već je dobio nagradu  "Young Balkan Designers" za 2014. godinu, a proglašen je i za najbolji naučno istraživački i stručni rad u školskoj 2013/2014 godini, a u okviru grupacije tehničko-tehnoloških fakulteta  Univerziteta u Beogradu.

 

 

Pogledajte video i otkrijte kako funkcioniše jedinstveni akustični sto.