PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Sto na razvlačenje kakav još niste videli

  • Objavljeno:
  • 27.10.2017

Heatherwick Studio nas je oduševio mnogo puta do sada svojim inovativnim arhitektonskim i dizajnerskim projektima poput zgrade sa pokretnom fasadom u Šangaju, beskonačnih stepenica - strukture koja će krasiti novi trg na Menhetnu, ili ambicioznog baštenskog mosta u Londonu (čija je izgradnja nažalost nedavno suspendovana).

 

Ovog puta, studio se bavio dizajnom jednog svakodnevnog komada nameštaja i kreirao sto na razvlačenje kakav do sada nismo videli.

 

 

Njegov dizajn se na genijalan način – doslovno razvlačenjem od kružnog do elipsastog oblika, prilagođava različitim dimenzijama prostorije ili različitim potrebama.

 

 

Nazvan "Friction Table", sto može da ugosti grupu od osam osoba kada je sklopljen, a njegov prečnik u tom obliku iznosi 1,8 metara. Rešetkasta struktura ploče stola omogućava da se on razvuče u elipsu dugačku čak četiri metra.

 

 

Još jednu zanimljivost predstavlja materijal od kojeg je izrađen "Friction Table". Listovi papira potapani su u smolu i tako je dobijen čvrst materijal od kojeg su načinjene letvice.

 

 

Unakrsnim spajanjem letvica jednostavnim pivot mehanizmom, omogućen je inovativan sistem rasklapanja stola. Ukupno 61 letvica spojena je ručno sa velikom preciznošću u ploču stola.

 

 

"Friction Table" je jedan u nizu eksperimentalnih dizajnerskih radova ovog britanskog studija, a biće proizveden u limitiranoj seriji od sedam komada.

 

 

Foto: heatherwick.com