PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Srpska i slovenačka umetnica izradile murale u BIG BERRY rizortu

  • Objavljeno:
  • 18.6.2019

Predstavljamo višestruko nagrađene umetnice – Moniku Lang i Teju Kleč i njihova dva nova murala kroz koja ćete bolje upoznati kulturu i gastronomiju jedinstvene slovenačke regije Bele Krajine.

 

Prošlog meseca predstavili smo vam 3 murala koje su u aprilu 2019. izradili umetnici u zaista posebnom turističkom rizortu usred prirode – BIG BERRY u Beloj Krajini, na pola puta između Zagreba i Ljubljane. Ukupno 9 umetnika i umetnica iz Srbije, Hrvatske i Slovenije izradilo je 230 m² murala i kreiralo novu umetničku ulicu na reci Kupi.

 

Ovoga puta vam predstavljamo dva nova murala i višestruko nagrađene umetnice – Moniku Lang koja je doputovala iz Srbije kako bi učestvovala u projektu i Slovenku Teju Kleč – Teju Ideju, koju smo delimično upoznali i prošlog meseca. Kroz njihova dela bolje ćete upoznati gastronomiju te jedinstvene slovenačke regije.

 

Monika Lang, mural BB Partners

 

Monika Lang, freelance grafička dizajnerka i svestrana i višestruko nagrađena umetnica koja je zaljubljena u realne i kulturne projekte, često učestvuje u međunarodnim projektima. Krajem maja 2019. nagrađena je za najbolju ilustraciju u kategoriji digitalnih i štampanih medija za svoju naslovnicu na međunarodnom festivalu ilustracije – Ilustrofest u Beogradu na kojem je 220 autora iz celog sveta učestvovalo s više od 2000 radova.

 

 

S obzirom na to da je inspiriše sam zadatak na kojem radi, po dobijanju teme prvo je proučila kako izgleda saradnja BIG BERRY brenda i njegovih partnera, kao i to šta BB partneri uzgajaju i stvaraju. Upoznala se i s motom – ako želiš ići brzo, idi sam, ali ako želiš stići daleko – idi zajedno s nekim, kroz koji BIG BERRY i sprovodi aktivnosti s BB partnerima.

 

 

Monika je naslikala idiličnu i istovremeno stvarnu sliku gostoljubivih domaćina, životinja i najukusnije domaće i sveže delikatese koje pripremaju. Tipičnu Belokranjsku pogaču koja je zaštićena evropskim certifikatom i koju svi gosti u BIG BERRY rizortu imaju za doručak, Monika opisuje: "Potpuno je obožavam! Na njoj je sve što volim – kim, so i hleb… Stvarno mi je drago da sam mogla da je prikažem i na muralu".

 

 

BIG BERRY u ovom trenutku ne bi mogao biti gde je bez svojih partnera. To su oni koji pružaju lokalnu, ekološku i autentičnu, domaću hranu sa svojih farmi smeštenih na udaljenosti do 15 km od samog rizorta, proizvode sveža peciva, sladolede, u svojim restoranima pripremaju najbolja lokalna jela, u vlastitim vinogradima proizvode autentična vina i goste s veseljem ugošćuju na degustacijama gde lako pronađu i lokalno pivo i različite tinkture – rakije s lekovitim biljem.

 

 

Drugi partneri pak gostima nude nezaboravne avanture i iskustva, dele lokalnu tradiciju, informišu i šire znanje. Osiguravaju da je autentično iskustvo zaista autentično, s realnom osobom koja stoji iza priče, sa zagrljajem i osmehom. Oni stvaraju cijeli BB svet.

 

         

 

"Dolazim iz Vojvodine gde smo imali kokoške i druge životinje. Iako postoje ogromne razlike između Vojvodine i Bele Krajine, u ovome vidim sličnost pa mi je i sama tema bila zaista bliska", rekla nam je Monika.

 

 

Teja Ideja, mural BB Chef

 

S obzirom na sve napisano, nije neobično da je BIG BERRY jedno od onih mesta u kojima se veruje da ljubav ide kroz želudac. I to shvataju toliko ozbiljno da su od samog doručka napravili luksuzno iskustvo uživanja u lokalnoj, svežoj hrani, koja je hrana i za stomak, ali i za dušu gostiju.

 

 

Hrana se tako slavi i kroz jedan od gostima najdražih projekata – BB Chef kroz koji pažljivo odabrani kuvari iz celog sveta dolaze u BIG BERRY i kreiraju svoja remek dela koristeći lokalne proizvode.

 

 

Tu imaju mogućnost kuhanja u prirodi kako bi se na što slobodniji način povezali s hranom i namirnicama. To je prilika da osete šta zapravo znači luksuz slobode. Važan detalj njihovih čarobnih jela su, naravno, proizvodi BIG BERRY partnera – organski, izvorni, autentični i lokalni sastojci koji su utkani u njihovu simfoniju ukusa i doživljaja.

 

 

"Imamo kućicu, pa na nju moram spremiti hranu… A tu se i proizvodi hrana i super je… Ja ću napraviti špajz i tako sam konzervisala proizvode koji tu rastu i s kojima se BIG BERRY ponosi", ispričala je sa osmehom umetnica koja je izradila mural BB Chef.

 

 

Teja Kleč, poznatija pod imenom Teja Ideja, jedna je zabavna i svestrana umetnica i dizajnerka s diplomom iz dramaturgije koja crpi inspiraciju iz sećanja na vremena koja je provodila u kućama svojih baka uređenih u stilu 50-ih godina prošlog veka. "I to je bilo raj, tamo ti je sve bilo dozvoljeno. Tamo je bilo zaista najljepše! Ispričala je s velikim osmehom i nostalgijom i dodala: "I onda taj osećaj pokušaš nositi sa sobom…"

 

 

Za BIG BERRY i njihove goste izradila je špajz na ulazu BB kućice. Špajz pun svežih delikatesa iz Bele Krajine. Izradila je njen karakteristični rad – živopisan, nostalgičan i vrlo ukusan.

 

          

 

Kroz BB Art colony projekt, BIG BERRY već drugu godinu zaredom spaja turizam s umetnicima i dizajnerima na organski način i na obostranu korist. Novi koncept turizma je u prošloj sezoni već prenesen na franšizu u Wiesu u Austriji, a uskoro će putovati takođe i na hrvatsku obalu u novu franšizu na ostrvu Ugljan.

 

Kao što je rekla Monika: "Super je da privatnik ima ideju, uloži sredstva i organizuje takav projekt kroz koji svako nešto dobije. Osećala sam se dobrodošlo i potpuno opušteno. Hrana je super, stalno čujem ptice i krave. Trava je tako zelena… Za mene je ovo zbilja divno iskustvo, pogotovo nakon posljednjih nekoliko prilično radnih meseci u Beogradu, boravkom ovde opuštam glavu".

 

 

Pratite nas i dalje jer nakon prva dva izveštaja iz bajkovitog BIG BERRY sveta, u narednim mesecima nas očekuju i nove priče, ali i nove prilike da ga neki od vas i sami dožive.

 

Fotografije: João Sousa