PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Romantične gradske klupe u duhu Romea i Julije

  • Objavljeno:
  • 25.4.2014

Mladi dizajneri Stijn Goethals, Koen Baeyens i Basile Graux prijavili su se još 2004. godine na konkurs belgijskog grada Kortjirka za dizajniranje “gradskog nameštaja”, a njihova originalna ideja konačno će doživeti i svetlost dana. 

 

Njihove romantične gradske klupe ne samo što nude udobno mesto za sedenje i opuštanje, već bude sećanje na najpoznatiju ljubavnu tragediju svih vremena. Zanimljivo je da to čine donoseći dašak prirode u urbano i industrijsko okruženje, jer dva drveta koji su sastavni deo klupa zapravo simbolizuju ljubav Romea i Julije.

 

Klupa je napravljena od dugih drvenih gredica, a dve okrugle rupe u središtu klupe stvaraju prostor za velike saksije u kojima se nalazi malo drvo. Baš kao Romeu i Juliji, drveću je suđeno da bude zajedno bez mogućnosti da se ikada dodiruju. Skladan dizajn ujedno ostavlja utisak kao da klupa lebdi između dva stabla, što dodatno pojačava utisak o rešenju mladih dizajnera.

 

Klupe su izuzetno pogodne i za kombinovanje, pa tako nekoliko klupa u liniji stvara utisak harmonične gradske arhitekture, jer je rastojanje između drveća identično, a klupe su vrlo pogodne i za privatne bašte ili bašte lokala.

 

Dodatnu pogodnost čini 10cm prostora između saksije i poklopca žardinjere, jer je taj prostor pogodan za rezervoar za vodu, ali i prostor za disanje samog stabla. Klupa je napravljena od tvrdog drveta, pocinkovanog nerđajućeg čelika i poliestera za saksije, dok drveće može da se odabere po sopstvenom ukusu. 

 

Romantične klupe predstavljene su i na tek završenom Salonu nameštaja u Milanu, a proizvodiće ih belgijska firma Extremis. 

 

 

Foto: extremis.be