PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Revolucionaran dizajn štedljivih sijalica

  • Objavljeno:
  • 31.1.2015

U kompaniji "Plumen" veruju da je najbolji način da se svet okrene energetski efikasnom osvetljenju dizajniranje štedljive sijalice koja će se dopadati ljudima. Radikalno su izmenili formu štedljivih sijalica 2010. godine i tako je stvorena "Plumen 001", prva dizajnerska energetski efikasna sijalica na svetu.

 

Baš kao što je kompanija "Tesla" iskoristila dizajn i inženjerstvo kako bi učinila električni automobil atraktivnijim, kompanija "Plumen" je pomoću dizajna podarila magiju, lepotu i poeziju skromnoj sijalici.

 

Nihova vizija je bila pogodak i prvi dizajn sijalice pridobio je globalnu medijsku pažnju i osvojio neke od najbitnijih nagrada za dizajn i priznanja Muzeja moderne umetnosti u Njujorku (MoMA) i V&A muzeja u Londonu. Danas se prodaje u čak 75 različitih zemalja.

 

Sada je kompanija "Plumen" stvorila i novu liniju pod nazivom "Plumen 002", koju odlikuje dizajn koji kombinuje umetnost i ambijent u radikalnom novom dzajnu štedljive sijalice.

 

 

Zašto novi dizajn sijalice?

 

Sijalica "Plumen 001" morala je biti za opštu upotrebu. Cilj je bio da ima lep dizajn i emituje svetlost koja je pogodna u raznim situacijama. Savršena za mnoga okruženja, ali ne za sva. Sa "Plumen 002" želeli su da stvore sijalicu koja emituje manje svetla, pogodnu za ambijentalna okruženja i prostorije za opuštanje, mesta gde bi topliji tonovi stvorili prijatniju atmosferu, a za koja bi sijalica "Plumen 001" sijala previše jako.

 

 

Proces dizajniranja

 

Tim dizajnera je otkrio da mogu da oblikuju cev umesto da koriste standardne ravne linije koje su uobičajene većinu kompaktnih fluorescentnih sijalica. Duvanjem staklene cevi u kalup dobijena je tečnija i senzualnija forma, i dalje u obliku pretlje koja je neophodna za funkcionisanje tehnologije. Ovaj novi pristup još nije bio primenjen ni u jednoj proizvodnji sijalica, ali u kompaniji "Plumen" su verovali da je to moguće.

 

Jedinstvenost Plumen 002 sijalica

 

Suprotno od "Plumen 001", novi dizajn ima jednostavniji oblik. "Plumen 002" prelepo izgleda u nizu, gde svaki oblik odražava sledeći, ili u grupi, organizovanoj ili slobodnoj. Zbog slabijeg, prijatnog svetla ovim sijalicama nisu potrebni abažuri. "Plumen 002" troši 75% manje energije nego obična sijalica, takođe traje mnogo duže. Ova ambijentalna sijalica pruža prelep osećaj i može da parira performansama i ceni proizvoda "Plumen LED".

 

 

U foto galeriji koja sledi možete videti kako nova linija ovih sijalica izgleda u enterijeru, ali i na koji način sve može da se kombinuje da bi postigla željeni cilj, a ako obožavate originalna osvetljenja, obavezno pogledajte i prelepu kolekciju Findfol kristalnih lustera, ali i dizajn osvetljenja Aleksandre Stratimirović.

 

FOTO: plumen.viewbook.com