PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Prozračan beton - materijal koja će vas fascinirati

  • Objavljeno:
  • 18.4.2015

Kada pomislite na zidove od betona, prva asocijacija su hladni, industrijski enterijeri i jednolični eksterijeri, jer je to najčešći način upotrebe tog materijala. Međutim, postoji i dosta zanimljiviji pristup koji podrazumeva korišćenje prozračnog betona.

 

Možda na prvi pogled prozračni beton deluje kao najnovija tehnologija, ali je zapravo predstavljen još davne 1935. godine. Naime, korišćenjem zrnastog betona i elemenata koji propuštaju svetlost, i to najčešće optičkih vlakana, danas su kompanije u mogućnosti da naprave betonske blokove koji propuštaju svetlost i izgledaju kao da svetlo sija iz unutrašnjosti bloka. Predstavljamo vam nekoliko načina na koje je ovaj neverovatan materijal iskorišćen u realnosti.

 

Prvi primer nalazimo u renoviranom hotelu. Korišćenjem betona FIBROTRANS, dizajner Albert Abutov stvorio je unikatnu pregradu između sobe i kupatila. Materijal dozvoljava da sunčeva svetlost osvetljava kupatilo kroz zid tokom dana, a svetlost iz kupatila tokom noći svetluca na zidu sobe. Sledeće fotografije mogu vam dočarati koliko topline ovakav materijal može uneti u prostoriju.

 

 

U sledećem primeru kompanija "Lucen Lichtbeton" koja proizvodi ovu specijalnu vrstu betona, koristila je ovaj materijal da napravi složene svetlosne šare koje bi bilo vrlo teško postići sa običnim betonom. Verovali ili ne, kroz ove betonske blokove mogu se videti čak i sliuete.

 

 

Naredna fotografija prikazuje eksterijer "Italijanskog Paviljona" kreiranog za sajam u Šangaju 2010. godine. To je prva zgrada napravljena korišćenjem materijala "i.light" koji je kreirala kompanija "Italcementi Group". Za potrebe ovog projekta iskorišćeno je više od 3.700 betonskih panela koji pokrivaju 1.887 kvadratnih metara. Kako se spoljašnja svetlost menja tokom dana, tako i unutrašnjost zgrade prima različite tonove.

 

 

Sledeći primeri pokazuju druge kreativne načine na koje je korišćena tehnologija prozračnog betona, uključujući izloge prodavnica, barove, lampe i druge elemente za osvetljenje.

 

 

Foto: home-designing.com