PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Prelistajte novi IKEA katalog za 2020. godinu

  • Objavljeno:
  • 5.9.2019

Najnoviji IKEA katalog nas poziva da spasimo svoj san, počevši od udobnog položaja za spavanje u mekoj kvalitetnoj posteljini, uz poruku ljubavi, i nudi rešenja za najvažnije emocionalne potrebe koje očekujemo od savremenog doma.

 

IKEA je rešila zagonetku: Kako biti srećniji u domu

 

Razlika između kuće kao mesta prebivališta i kuće kao doma je suptilna, ali veoma bitna. Zato IKEA svake godine organizuje kućne posete i detaljne intervjue sa ljudima širom sveta, kako bi sastavila godišnji izveštaj pod nazivom "Život kod kuće". Poslednji izveštaj pokazuje da trećina svetske populacije tvrdi kako postoje mesta u kojima se osećaju više kao kod kuće nego u sopstvenom domu.

 

 

Kao rezultat ovog saznanja, IKEA je prepoznala pet emocionalnih potreba koje treba da zadovolji svaki dom:

 

1.         Pripadnost je osećaj da smo deo grupe ljudi koji nas prihvataju i vole zbog onoga što jesmo,  kao i  mesta koja su odraz naše ličnosti.

2.         Vlasništvo ne podrazumeva samo imovinu i hipoteke, već i osećaj kontrole nad prostorom u kome živimo.

3.         Bezbednost se meri osećajem sigurnosti i stabilnosti, a ne jačinom brave na vratima.

4.         Udobnost znači osećati se spokojno i zadovoljno u svom okruženju.

5.         Privatnost doma pruža nam izbor mesta i načina na koji ćemo da se opustimo i fokusiramo na sebe.

 

 

Polazeći od razumevanja da su ove potrebe zajedničke svima nama, IKEA je upravo ove elemente iskoristila kao osnovu pri dizajniranju svakog doma koji je predstavljen u IKEA katalogu za 2020. godinu. Potraga za rešenjima koja bi odgovorila na izazove različitih životnih situacija deo je IKEA vizije o boljoj svakodnevici kod kuće za što veći broj ljudi.

 

 

Restartuj svoj način razmišljanja - pronađi ravnotežu između posla, života i sna

 

U poslednjih 50 godina, prosečno trajanje sna opalo je sa 8 na nešto više od 6 sati. Nekako smo došli do pogrešnog zaključka da nije moguće biti uspešan i spavati dovoljno tj. da je taj uspeh vredan prekomernog rada i neispavanih noći. Međutim, sa tim je gotovo: dokazano je (hvala nauci!) da nam je potreban fizički i mentalni odmor koji san pruža kako bismo delali razumno, osećali se dobro i uživali u životu. Ne postoji brži put do bolje svakodnevice od dobrog i dugog sna koji je preko potreban našem telu, kao i umu.

 

 

Iako ovo može da predstavlja izazov, mi već imamo kontrolu nad svojim umom: najbitniji korak je da jednostavno odlučimo da nam san bude na prvom mestu. Ne brinite, to već imamo, kreiranje dobrih navika spavanja lakše je nego što se misli, a IKEA nam je najveća podrška u tome.

 

 

IKEA noćni klub – Festival boljeg spavanja

 

Ponekad se može činiti da su oni fantastični trenuci kada se probudite osećajući se potpuno osveženo, nedostižni, ali postoje veoma jednostavni načini da učinimo da dobar san postane normalan deo života. Za početak, u novom katalogu možete saznati kako da se odmorite, vodeći računa o ključnim elementima dobrog sna: udobnost, svetlost, vazduh, zvuk i temperatura.

 

 

IKEA zapravo ima toliko toga da podeli na ovu temu, da je  odlučila da osnuje  pokret za bolji san, počevši sa IKEA noćnim klubom, koji sadrži niz zabavnih, ali i edukativnih aktivnosti (uključujući i popularno fotografisanje za naslovnu stranu kataloga – sada i u krevetu!), koji će se održati u robnoj kući "IKEA Beograd" od 11. do 21. septembra.

 

 

Foto: IKEA