PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Predstavljena kolekcija “Porodica pet”

  • Objavljeno:
  • 12.2.2014

Na upravo završenoj Nedelji dizajna u Stokholmu premijerno je predstavljena nova kolekcija nameštaja švedskog studija “Claesson Koivisto Rune”, specijalno dizajnirana za japanski brend Matsuso T. 

 

Među mnogim poznatim i nepoznatim dizajnerima koji su predstavili svoje novitete na ovogodišnjoj Nedelji dizajna u glavnom gradu Švedske, izdvajamo zanimljivu kolekciju proverenog tima švedskog studija “Claesson Koivisto Rune”. Martin Klaeson, Ero Koivisto i Ola Rune dizajnirali su zanimljivu kolekciju nameštaja za japanski brend Matsuso T.

 

“Razvili smo oblik koji kombinuje krug s petouglom,” objašnjava Klaeson. “Stolica i sto i ostali komadi nameštaja iz Porodice pet napravljeni su po uzoru na ovaj poznati oblik” (Vitruvijev čovek koga je nacrtao Leonardo da Vinči).

 

Pet komada nameštaja od javorovine uključuju stolicu, barsku stolicu, trpezarijski sto, stočić i klupu – svi s meko zaokruženim uglovima. Dve noge stolice nagnute su i susreću se s naslonom i rukohvatima. Peta vertikalna oblica podupire naslon po sredini.

 

Novi sistem kancelarijskih stolova

 

Ovi švedski dizajneri takođe su predstavili sistem kancelarijskih stolova sa utičnicima koji može da se produži do izvesne dužine i omogući da na jednom kraju službenici rade dok se na drugom kraju stola održavaju sastanci.

 

“Stvorili smo hibrid stola za sastanke i pisaćeg stola. To je sto dovoljno dugačak da na jednom njegovom kraju neko može da radi na kompjuteru i u isto vreme razgovora sa osobama koje sede na drugom  kraju stola,” kaže Ero Koivisto.

 

Ploču stola podržavaju dve zdepaste četvrtaste drvene grede u koje su ugrađene utičnice. Kroz njih su provučeni kablovi koji se spuštaju duž nogu stola do poda i time oslobađaju prostor od zamršenih kablova. Ovi stolovi mogu se naću u nekoliko svetlih boja.