PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Predstavljamo osnovne razlike između zavesa i draperija

  • Objavljeno:
  • 10.12.2019

Da li znate koje su osnovne razlike između zavesa i draperija? Od kojih se materijala najčešće prave i koje su razlike u njihovom održavanju? Otkrivamo vam u tekstu koji sledi.  

 

Prvi deo toga što svaki kupac treba da razume je da su zavese i draperije metražni materijali, za razliku od brojnih sistem-mehanizama zavesa koje postoje na tržištu, ali osnovna razlika između zavesa i draperija leži u samom sastavu materijala.

 

Zavese se prave po tačnim merama i dekorišu prozore svakog stambenog ili poslovnog enterijera. One se prave od laganih, transparentnih i osetljivijih materijala kao što su makrizet, svila, til ili slično. Isto tako možemo reći da one ne mogu potpuno neutralisati sunčevu svetlost ali je svakako mogu malo prigušiti.

 

Draperija se s druge strane izrađuju od čvrstih i otpornih materijala koji imaju gusto tkanje. Ovi materijali prave pravu razliku u prostoriji jer služe da neutrališu sunčevu svetlost. One se uvek kombinuju uz zavese ali isto tako mogu napraviti da prostorija izgleda mnogo elegantnije.

 

Koje su najpopularnije zavese i draperije

 

Kada pričamo o najpopularnijim materijalima zavesa, možemo izdvojiti tri osnovna modela. Markizet, svila i lan su svakako najtraženiji proizvodi. Mogu se pronaći u svim osnovnim bojama i uklapaju se uz različite stilove enterijera ali i nameštaja. Sva tri modela su dostupna u svim osnovnim bojama i mogu se lako uklopiti sa različitim bojama draperija.

 

Najpopularniji izbor za draperije su blackout, soft i svila. Blackout draperije služe da potpuno zamrače prostoriju i spreče ulazak sunčevih zraka. Soft i svila se više koriste kada od vašeg prostora želite da napravite luksuzan ambijent. Sva tri modela draperija su takođe dostupna u svim bojama ali i u različitim dezenima.

 

 

Uvek naručite zavese po tačnim merama

 

Ako želite da kupite zavese ili draperije savetujemo da one budu po tačnoj meri. Na taj način možete precizno popuniti prostor na način koji mislite da vam odgovara. Nije isto da li uzimate nabiranje puta dva ili puta tri na izmerenu širinu. Što je nabiranje veće, zavesa i draperije će lepše i otmenije izgledati.

 

Što se visine tiče, u tom slučaju ste slobodni da izaberete svoju granicu. Možete odlučiti između visine zavese do poda, iznad poda ili u liniji sa podom. To daje određenu prednost kod izgleda prozora jer su u pitanju potpuno tri različita stila opremanja. Kada kupujete zavese po tačnoj meri možete vrlo lako da se prilagodite bilo kakvom sistemu kačenja na garnišne.

 

Razlike u održavanju

 

Obzirom da su zavese tanje, laganije ali i osetljivije predlažemo sledeće korake kod pranja. Kod pranja zavesa uvek koristite omekšivač bilo kog kvalitetnijeg proizvođača. On će pomoći da materijal smekša, postane elastičniji ali i otporniji nakon prvog pranja. Veš mašinu namestite na najmanju centrifugu i na trideset do četrdeset stepeni. Izbegavajte mešanje prilikom pranja sa drugim vešom.

 

Kada perete draperije treba koristiti iste korake ali ih možete oprati na temperaturi do šesdeset stepeni. Draperije su deblji materijali i samim tim je njihova otpornost veća u odnosu na zavese. Savetujemo da program pranja kod oba modela ne bude namešten na više od trideset minuta.

 

 

Gde se sve zavese mogu okačiti

 

Svaki prozor koji imate u svom stambenom ili poslovnom objektu možete ukrasiti zavesama. Ukoliko imate kvalitetne garnišne, njih možete okačiti na plafon, zid ili čak na okvir prozora. Na vama je odaberete koji stil kačenja zavesa najviše odgovara uz vaš enterijer. Naš savet je da pokušate da date Vašem prostoru malo luksuza tako što ćete zavesu okačiti na plafon.

 

Što se prostorija tiče, mogućnosti su raznovrsne. Spavaća i dnevna soba su svakako prostorije gde zavese i draperije mogu praviti pravu razliku uz dobar odabir boja. Dečije sobe treba isto tako ukrasiti sa šarenim motivima jer će uticati na njihovo raspoloženje. Ostale prostorije u vašem objektu isto tako mogu imati zavese ili draperije. Na vama je da odlučiti koja boja, model ili vrsta vam najviše odgovara.