PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Predstavljamo nove nade srpskog dizajna (1)

  • Objavljeno:
  • 30.10.2014

Ovi mladi ljudi pravi su dokaz da srpska dizajnerska scena ima mnogo toga da ponudi u budućnosti. Predstavljamo vam pobednika i samo neke od izlagača na ovogodišnjoj izložbi 100 % Future Serbia u okviru Beogradske nedelje dizajna.

U okviru projekta “100% Future Serbia” na ovogodišnjem “Belgrade Design Week”-u 100 mladih izlagača predstavilo je svoje projekte iz sveta arhitekture, (grafičkog) dizajna, advertajzinga, mode, filma, fotografije, primenjenih umetnosti, a temu ovogodišnjeg konkursa bila je “Sense”.

 

Ključna ideja ovog projekta je da se izložbeni eksponati prikažu publici mnogo široj od one koja redovno posećuje galerije i muzeje. Tako je “Belgrade Design Week” 100 izložbenih eksponata u punoj veličini smestio u izloge koje svi građani Beograda mogu da vide tokom svakodnevne šetnje od Slavije do Kalemegdana, a ovakva postavka trebalo bi da bude vetar u leđa svim akterima lokalne dizajnerske scene.

 

Pobednik ovogodišnjeg konkursa je Igor Džukovski, mladi dizajner iz Beograda. Pored nagrađenog pobednika, brojni mladi dizajneri oduševili su svojim radovima, a mi ćemo vam ih u narednim nedeljama predstavljati na portalu KUĆA STIL.

 

Igor Džukovski: Fino izrađen futuristički automobil

 

Igor Džukovski pobednik je ovogodišnjeg konkursa “100% Future Serbia” sa modelom automobila na daljinsko upravljanje, pod nazivom “Elizijum”. Autor rado objašnjava da je ovakav automobil futurističkog dizajna igračka za koju je siguran da većina dečaka želi da poseduje.

 

“Od početka, ovaj automobil je bio zamišljen kao bespilotna jedinica minimalističkog izgleda. Sam dizajn je rađen tako da simbolizuje brzinu, stabilnost i lepotu same forme, kao skulptura na četiri točka”, objašnjava Džukovski i dodaje da su neobični točkovi ovog “autića” izliveni od voštanih boja kojima ostavlja trag po površini. “Inspiracija za izgled ovog koncepta bila je trojaka – dolazila je iz izgleda trkačkih automobila iz tridesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka, ali i super modernih automobila”, kaže Džukovski.

 

Posebno je zanimljivo što su detalji na ovom automobilu napravljeni od veoma kvalitetnih materijala - gume su napravljene od prave gume, a plastične felne izrađene su vrlo fino i detaljno. Prednji elektromotor služi za pokretanje prednjih upravljačkih točkova, a zadnji elekro-motor služi za pogon. “Karoseriju od vlaknastog gita izradio sam tako što sam najpre napravio model od plastelina, zatim taj model izlio u kalup od silikona, a kalup nakon sušenja premazao vlaknastim gitom”, objašnjava autor i napominje da su i točkovi izrađeni na isti način, s tim što su umesto gita stavljene istopljene voštane boje. Za pokretanje modela, potrebno je 5 AA baterija, a pored malih njim su definitivno oduševljeni i večiti dečaci.

 

 

Dušan Fusion Tucaković: Novo ruho domaćeg brenda

 

Dizajner Dušan Fusion Tucaković predstavio je grafički dizajn domaćeg brenda “Atlantic Vodka”. U tržišnoj utakmici domaća vodka odnosi pobedu nad stranim konkurentima prevashodno zbog cene, a inovativni futuristički redizajn dao joj je dodatnu prednost – potpuno novi vizuelni identitet.

 

“Dizajn etiketa urađen je u minimalističkom izrazu i sastoji se od varijacija boja vertikalnih logotipa na beloj pozadini u zavisnosti od izdanja pića, odnosno njegove jačine. Na taj način je etiketa čitljivija pri klupskom osvetljenju, što je najčešći ambijent u kome se piće konzumira“ , kaže autor Dušan Fusion Tucaković. Autor objašnjava i da je kreiranje i dizajniranje aluminijumske konzerve od 250 ml ovo piće učinilo praktičnijim, jer predstavlja tačno pet malih mera pića. Inovativni futuristički vizuelni identitet ovog brenda može poslužiti kao uzor mnogim domaćim proizvođačima.

 

 

Jelena Košarić: Inovativni sistem za sedenje

 

Dizajnerka Jelena Košarić na ovogodišnjem BDW-u predstavila je zanimljiv sistem sedenja "Mokado". Hoklica iz ovog sistema predstavlja izraz dizajna modernog vremena, a čine je tri konstruktivno-modularna dela koji se pružaju pravlno, geometrijski, tako da imaju zajednički centar, gde se ukrštaju. Sistem je jednostavan, linije čiste, a hoklica se dodatno učvršćuje postavljanjem ploče koja može biti trouglastog ili kružnog oblika i naleže diretno na konstruktivni deo.

 

“Pored inovativnog i zanimljivog dizajna, ova hoklica se brzo rasklapa, odlaže i transportuje. Ovim ekonomičnim modularnim sistemom vrlo jednostavno možete da organizujete broj sedišta u svom domu po želji. Takođe, postoji i mogućnost ređanja u više pravaca, čime se dobijaju različiti oblici sistema sedenja”, objašnjava autorka Jelena Košarić i dodaje da su upravo zanimljivi oblici ono što se mnogima posebno dopada.

 

“’Mokado’ je posebno namenjen za galerijske prostore i izlozbene centre, a može savršeno poslužiti i za rođendanske i druge zabave”, kaže autorka i naglašava da je, povrh svega, “Mokado” moguće transformisati u stočić i to prostom zamenom gornje ploče.