PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Poslednji projekat Zahe Hadid

  • Objavljeno:
  • 24.4.2016

Samo nekoliko dana pre nego što je preminula, Zaha Hadid je završila svoj poslednji projekat pod nazivom "Mew Table", koji je očekivano privukao posebnu pažnju tokom premijernog prikazivanja na ovogodišnjem Sajmu nameštaja u Milanu.

 

U pitanju je sto koji je Zaha Hadid dizajnirala za brend "Sawaya & Moroni", koji je u okviru svoje sajamske postavke posebno mesto dodelio upravo poslednjem projektu "prve dame arhitekture".

 

 

Ovaj originalan projekat nastao je zahvaljujući poliuretanskoj strukturi visoke gustine, koji je omogućio nastanak stola koji odaje utisak tečne origami forme koja podseća na rečni tok iz ptičije perspektive.

 

 

Iako će Zaha Hadid pre svega ostati upamćena po velelepnim arhitektonskim zdanjima koje je dizajnirala širom sveta, kao što su fabrika BMW-a u Lajpcigu, opera u kineskom gradu Guangžu, Nacionalni muzej umetnosti XXI veka u Rimu, Centar Hajdar Alijev u Azerbejdžanu i Centar za vodene sportove u Londonu, neretko je sarađivala i sa čuvenim brendovima u svetu nameštaja, pre svega italijanskim.

 

 

Plod jedne takve saradnje je i novi "Mew Table" koji će biti dostupan u crvenoj, crnoj i plavoj boji, a koji će biti upamćen kao projekat kojim je završena čuvena epoha Zahe Hadid.

Foto: designboom