PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Počeo 54. Beogradski sajam nameštaja

  • Objavljeno:
  • 8.11.2016

Najvažniji događaj u Jugoistočnoj Evropi u sferi dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja, svečano je otvoren danas na Beogradskom sajmu i trajaće do 13. novembra.

 

Sajam je svečano otvorio potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Ministar je podsetio da je ovu manifestaciju otvorio i pre 33 godine, ali da je ona danas neuporedivo veća i bolja po svim kriterijumima. Uz objašnjenje da očekuje da ove godine broj posetilaca premašiti 80 hiljada, ministar je rekao da posebno očekuje povećanje broja poslovnih posetilaca.

 

 

Prisutnima su se obratili i generalna direktorka Beogradskog sajma Danka Selić, zamenik gradonačelnika Beograda  Andreja Mladenović i generalni urednik časopisa "Moebel Markt" Helmut Merkel.

 

Sadržaj upotpunjuje ponuda Međunarodnog sajam mašina, alata i repromaterijala iz oblasti drvne industrije, koji će trajati do 12. novembra.

 

Na 55 hiljada kvadrata, svoje eksponate – nameštaj, repromaterijale, mašine i ostalu opremu potrebnu za proizvodnju nameštaja i uređenje enterijera, izložilo je više od 520 izlagača iz pedesetak zemalja.

 

 

Velike premijere

 

Po prvi put na ovogodišnjem sajmu svoje proizvode izlažu neke od izuzetnih "design oriented" kompanija među kojima se posebno izdvajaju italijanske kompanije "Alivar", "Segis" i "Brokis".

 

 

 

Svoju viziju italijanskog načina života kompanija "Alivar" će predstaviti kroz kolekcije nameštaja "Home Project" i "Briliant Lifestyle". Kompanija "Segis" predstaviće svoj visoko-kvalitatan nameštaj od brizgane plastike, dok će magiju vrhunske rasvete doneti kompanija Brokis".

 

 

Regionalne zvezde

 

Jedan od ciljeva Beogradskog sajma nameštaja je i afirmacija kvalitetnih dizajn firmi iz regiona, pa će pored uglednih svetskih kompanija, svoje proizvode vrhunskog dizajna i kvaliteta predstaviće i brojne domaće i regionalne kompanije iz drvne i industrije nameštaja. Neke od njih su srpske kompanije  "Hookl und Stool" i "Extraform", hrvatska "Prostoria", slovenačka "Mitja", "Artisan" i "Gazzda" iz BiH.

 

 

Design talks

 

Novinu na ovogodišnjem sajmu predstavljaju razgovori sa dizajnerima i arhitektama pod nazivom "Design talks", koji će se odvijati tokom trajanja sajma. Učesnici programa biće Lusi Koldova (Češka), Voja Žanetić (Srbija), Gijom Delvinji (Francuska), Grupa – Filip Despot (Hrvatska), "Skrivo Design" – Stefan Krivokapić (Irska), "Folkk – Nova Iskra (Srbija), Prostoria (Hrvatska), Segis (Italija), Alivar (Italija) i Moya Line (Srbija).

 

Nagrada Zlatni ključ

 

Nagrada Zlatni ključ biće dodeljena najinovativnijim i najuspešnijim izlagačima 54. Beogradskog sajma nameštaja. Internacionalni žiri u sastavu Lusi Koldova, Gijom Delvinji, Voja Žanetić, Stefan Krivokapić i Filip Despot ukazaće na kvalitetna, inovativna i uspešna rešenja koja su se istakla na ovogodišnjem sajmu.

 

Izložba mladih dizajnera

 

Poseban segment u okviru Sajma nameštaja činiće izložba mladih dizajnera koja stavlja akcenat na promovisanje mladih autora i predstavlja svojevrsni presek stanja u savremenom dizajnu. Na ovoj izložbi će svoje dizajn ideje predstaviti Nataša Perković, Saša Mitrović, Marko Oljača, Zoran Mojsilović, Simon M Pipercic, Betonica, Presek, Woodster Bikes.