PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ovo su haljine budućnosti

  • Objavljeno:
  • 19.2.2015

Mnoge žene vrlo dobro znaju da pronalaženje idealne haljine nije nimalo lak zadatak. Međutim, dizajn studio "Nervous System" proizveo je inovativne haljine budućnosti koje se prilagođavaju ženskom telu, i to koristeći 3D tehnologiju štampanja, ali i potpuno novi dizajn i proizvodni proces pod nazivom Kinematics, koji je takođe razvio ovaj studio.

 

Autori Kinematics opisuju kao "sistem za 4D štampanje koji stvara kompleksne i rasklopive oblike sastavljene od zglobnih modula”, a osnovna odlika odeće nastale na ovaj način je potpuna prilagodljivost telu. Stoga ovu haljinu kreatori nazivaju i "4D haljina", a zbog njenih naprednih karakteristika proces štampanja traje čak 48 sati, a košta neverovatnih 3.000 dolara.

 

Za razliku od prethodnih 3D odevnih predmeta, Kinematics haljina je fleksiblina i prati konture tela zahvaljujući činjenici da materijal koji se koristi za izradu ove haljine nije homogen, te varira u čvrstoći, fleksibilnosti i izgledu, što nije slučaj sa tradicionalnim tkaninama. 

 

 

Velika prednost ove haljine ogleda se i u tome što se tradicionalna odeća pravi u dve dimenzije dok je telo trodimenzionalno, a Kinematics odeća se stvara u tri dimenzije na osnovu skenova tela i ne zahteva nikakvo sastavljanje ili spajanje nakon štampanja.

 

Haljina budućnosti je napravljena od čak 2279 delova koji se međusobno povezuju sa 3316 kopči, a sve to dozvoljava telu kretanje u svim pravcima, bez umanjenja komfora. O potencijalu ovog rešenja najbolje svedoči činjenica da je Muzej savremene umetnost u Njujorku (MoMa) uvrstio ovu haljinu u svoju stalnu kolekciju. 

 

 

"Veoma sam zainteresovana za haljine budućnosti koje će biti ličnije i moći će da se prilagode vama i vašem telu jer skeniranje tela, nove vrste dizajna i tehnike izrade otvaraju sve veće mogućnosti u izradi odeće", kaže jedan od osnivača i kreativni direktor "Nervous System" studija Džesika Rozenkranc.

 

Ovaj studio se nalazi u Masačusetsu i do sada se bavio izradom aplikacija za smart telefone i tablete koje pomažu korisnicima da kreiraju izgled i veličinu svoje haljine u skladu sa sopstvenim dimenzijama. Tako koristeći aplikaciju, korisnici mogu menjati stil, veličinu, izgled, ali i elastičnost haljine.

 

Ukoliko želite da vidite kako sve to izgleda u praksi  i kako funkcioniše procedura izrade odeće budućnosti, na sajtu Nervous System-a možete započeti sopstveni projekat i sami kreirati nacrt vlastite Kinematics odeće. Aplikacija koristi tehnologiju modeliranja tela BodyLabs-a, pa tako dobijeni oblik okvirno predstavlja vaše telo. Aplikacija vam omogućava izmenu siluete odeće, kao i pojedinačnih sastavnih delova, a kada završite sa modeliranjem možete i kupiti svoj dizajn u Nervos Systemu.

 

 

Foto: n-e-r-v-o-u-s.com