PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ovo je boja koja će dominirati u 2020. godini

  • Objavljeno:
  • 14.12.2019

Dok ističu poslednji dani "vladavine" tople i energične boje korala koja je obeležila 2019. godinu, nestrpljivi smo da vidimo koja će nam to iznenađenja doneti duboka nijansa plave "Classic Blue" u novoj, 2020. godini.

 

Krajem svake kalendarske godine, Institut a boje "Pantone" predstavi boju koja će obeležiti narednu godinu, a 2020. godina, kako je najavljeno, biće obojena dubokom, umirujućom i elegantnom nijansom plave, zvanično nazvanom Classic Blue 19-4052.

 

Klasična plava, boja koja asocira na nebo tik nakon zalaska sunca, na dubine mora i okeana, poseduje vanvremensku i trajnu lepotu i povezuje se sa slobodom, prostranstvom, intuicijom, otvorenošću i inspiracijom. Plava nas poziva da proširimo naše granice, da razmišljamo dublje i otvorimo se za nove mogućnosti.

 

 

Poznata kao boja koja ima umirujući efekat na našu psihu, klasična plava donosi osećaj mira i relaksacije i doprinosi da lakše saberemo misli, što je naročito važno u vremenu kada smo opterećeni uticajem tehnologije u svim sferama života.

 

"Živimo u vremenu koje zahteva poverenje i veru. To je ona vrsta trajnosti i poverenja koja je iskazana kroz boju PANTONE 19-4052 Classic Blue, pouzdanu boju na koju uvek možemo da se oslonimo", objašnjava Leatrice Eiseman, izvršna direktorka Pantone Color Instituta.

 

 

Plava nije slučajno odabrana ove godine kada prelazimo u novu dekadu, jer naglašava našu želju za stabilnom i sigurnom osnovom na kojoj gradimo budućnost. Pre dve decenije kada je počeo izbor za boju godine, Pantone je takođe odabrao plavu boju, nazvanu Cerulean, koja je tada predstavljala uzbuđenje zbog ulaska u novi vek.

 

Kao i svake godine, odabrana boja duboko utiče na kulturu i trendove, od uređenja doma do modne industrije. Ako se odlučite da svoj enterijer oplemenite ovom zahvalnom bojom, to možete učinite na mnogo načina, a mi vam predlažemo da nabavite novu (ili pak presvučete staru) fotelju ili sofu u klasicno plavoj boji, tepih ili zavese, ili odaberete sitnice poput dekorativnih jastuka, vaza i lampi.

 

 

Nećete pogrešiti ni ako jedan deo zida okrečite u ovu boju, koja odlično izgleda u kombinaciji s drvetom, belom, narandžastom, bež, smeđom i zelenom bojom.

 

Ipak, budite oprezni jer pored svih njenih kvaliteta, previše plave u jednoj prostoriji može da izazove osećaj melanholije, tuge, negativnost. Stoga, ključ dobrog uređenja enterijera plavom bojom leži u umerenoj upotrebi ove boje.