PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Osetite čaroliju ikone skandinavskog dizajna Hansa Vagnera

  • Objavljeno:
  • 24.7.2014

Ove godine se obeležava 100 godina od rođenja čuvenog danskog dizajnera Hansa Vegnera (1914-2007). Rezbar, sin obućara, učenik Arne Jaobsena, postao je neprikosnoveni gospodar organskih oblika, a u nasleđe je ostavio oko 500 modela od punog drveta.

 

 “Bilo bi sjajno da nacrtam samo jednu dobru stolicu u životu... Ali, nisam!”, izjavio je Hans Vegner još davne 1952. godine, ne sluteći da će danas važiti za jednu od najvećih ikona skandinavskog dizajna.  

 

Učenik škole za primenejenu umetnost u Kopenhagenu, jedno vreme saradnik Arnea Jakobsena, ovaj rezbar postao je neprikosnovena figura skandinavskog dzajna.

 

Godine 1943. otvorio je svoju agenciju u Gentoftu, glavnom gradu Danske za vreme nemačke okupacije. Odmah je započeo rad s firmom “PP Mobler” s kojom je iznedrio bezbrojne stolice, klupe, fotelje i stolove fantastičnih oblika.

 

Bilo je to dugo i nezadrživo istraživanje o logici svih potencijala koje nudi puno drvo i tehnika njegove obrade. Sve to, uz skandinavski demokratski ideal: ne revolucija, već evolucija!

 

 

Čarolija punog drveta

 

Ponavaljajući i prilagođavajući tradicionalne modele tog vremena, kao što su stolice u britanskom ili kineskom stilu, Hans Vegner je razvio vizuelni vokabular velike senzualnosti koja, iako rigorozna, oličava humanu savremenost.

 

O uticaju ovog dizajnera govori i činjenica da su tokom televizijske debate između Kenedija i Niksona u predsedničkoj trci u SAD oba kandidata sedela upravo na stolicama “pp501”, koje su dizajnirane 1949. godine pod imenom “Flex”.

 

 

Čuveni modeli "PP"

 

Do svoje smrti 2007.godine nikada neće otići dalje od piljevine i mašina. U ime stogodišnjice njegovog rođenja, firma “PP Mobler” dizajnirala je model stolice od kartona koja do danas nije ugledala svetlost dana jer je isuviše komplikovana za proizvodnju. U pitanju je “The TUB” stolica ili “pp530”. Prvi model napravljen je od punog drveta starog 200 godina i isečen je iz jednog jedinog komada.

 

Među mnogim stolicama koje je Hans Vegner dizajnirao nalaze se i “PP19” nazvana “Teddy Bear”, “pp201”, “pp203”, “pp501” – čuvena pod nazivom “The Chair”.