PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Obuća budućnosti: Menja oblik i boju, štiti od povreda

 • Objavljeno:
 • 5.5.2015

Jedan od pionira u masovnoj proizvodnji protetike, kompanija "SOLS", otkrila je svoju viziju obuće budućnosti. U pitanju su personalizovane patike odštampane u 3D štampaču, koje se prilagođavaju pomeranju tela, a specijalni sistem omogućava da se vazduh i tečnost pomera iz delova kojima je u tom trenutku potrebna veća fleksibilnost. Tako će svaki udarac ili nezgodan položaj pri hodu biti neutralisan.

 

Patike su simbolično nazvane "Adaptiv", a štampane su u 3D printeru koji koristi sistem žiroskopa i senzora pritiska kako bi se pomerao vazduh ili tečnost kroz obuću i tako ravnomerno podržavao telo kroz sve pokrete i pomeranja.

 


   Ovo su haljine budućnosti (VIDEO)

 

   Revolucionarna haljina kreirana pomoću Kinematics tehnologije i 3D štampača može biti sa          vršeno rešenje za sve žene koje tragaju za idealnom haljinom jer je prijatna, vizuelno atraktivna,      a prilagođava se svakom telu. 


 

"Uvek smo smatrali da forma, funkcionalnost i dizajn ne treba da budu odvojeni, kao i da obuća treba da bude prilagođena svakom korisniku. Sa personalizovanom obućom atletičari će biti zaštićeni od uobičajenih povreda nogu i biti u stanju da dostignu svoj maksimum, a oni koji prate modu moći će da prilagode izgled obuće po potrebi ", kažu u kompaniji "SOLS".

"Adaptiv" obuća izrađuje se po modularnom konceptu, ne sadrži lepak i otpadni materijal i pravi se pojedinačno za svaku osobu.

 

Patika se prilagođava pomeranju tela, a specijalni sistem omogućava materijalu obuće da se vazduh i tečnost pomeri iz delova kojima je u tom trenutku potrebna fleksibilnost. Svakim korakom udarni šok biće apsorbovan.

 

3D tehnologija štampanja ne nalazi sve veću primenu samo u modi. Kinezi su već počeli da štampaju 10 kuća za 24 sata, a nedavno su odštampali i prvu višespratnicu

 

 

Foto: sols.com

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  Top trendovi u uređenju enterijera 2021.

  Skladna i opuštajuća atmosfera u domu? Da, svakako! Dom koji pritom podstiče živost i dobro raspoloženje? Još bolje, zar ne? Otkrivamo vam kako da postignete upravo takav efekat pomoću efektnih komada nameštaja jer upravo spoj spokojstva i živosti karakteriše sve trendove u uređenju enterijera koji će obeležiti 2021. godinu.

  Saznaj više

  photo

  Izvrstan dizajn češkog studija Olgoj Chorchoj

  Od proizvoda vrhunskog dizajna, preko stambenih i poslovnih enterijera, pa do rekonstrukcija istorijskih i industrijskih zgrada, širok je spektar projekata najpoznatijeg češkog studija – Olgoj Chorchoj iz Praga. Predstavljamo vam neke od njihovih najatraktivnijih projekata.

  Saznaj više

   

  Unikatan 3D štampani nakit od zlata

  Dizajner Ros Lovgrov izradio je nakit od 18-karatnog zlata pomoću 3D štampača . Reč je o unikatnoj kolekciji prstenja "Foliates", koja je izložena na Sajmu dizajna u Majamiju.

  Saznaj više

  photo, video

  Ovako bi telefoni mogli izgledati u budućnosti

  Nendo je predstavio apsolutno unikatan dizajn telefona koji se presavija tri puta. Da li će pametni telefoni uskoro izgledati ovako?

  Saznaj više

  photo

  Prvi podvodni kružni tok na svetu

  Spektakularne fotografije podvodnog tunela sa prvim podvodnim kružnim tokom na svetu, otkrivaju da će putovanje po Farskim ostrvima za sve stanovnike i turiste od sada biti brže, ali i mnogo interesantnije iskustvo.

  Saznaj više

  photo

  Boja godine 2021.

  Krajem svake kalendarske godine, institut Pantone predstavi boju koja će obeležiti celu narednu godinu. Nakon "klasične plave" koja je vladala tokom 2020. godine, u narednoj godini zablistaće dve boje koje nose poruku sigurnosti i nade.

  Saznaj više

  photo

  Drvene kućice u divljini norveške šume

  Drvene kućice Woodnest cabins su moderno utočište skriveno među drvećem u blizini mesta Oda u Norveškoj. Za ljubitelje prirode, ali i one koji se ne plaše avanture i uvek žele da probaju nešto novo, ove kućice biće savršeno mesto za odmor.

  Saznaj više

  photo

  Povratak oblih linija

  Sada, više nego ikad ranije, imamo potrebu da kreiramo opuštenu i bezbrižnu atmosferu unutar naših domova. I upravo je to razlog zašto uređenje enterijera nameštajem, tepisima i rasvetom oblih linija doživljava veliki povratak na svetsku dizajn scenu.

  Saznaj više

  Stolica za urbane nomade

  Kako bi dokazao da je dinamičnost neodvojiva od funkcionalnosti, španski dizajner Horhe Penades napravio je stolicu koja se sklopa u ranac.

  Saznaj više

  photo

  Pločice koje će spasiti korale

  Naučnici sa Univerziteta u Hongkongu, zajedno sa arhitektima, pomorskim istraživačima i inženjerima, kreirali su "grebenske ploče" koje podstiču rast korala, kako bi predupredili biološki disbalans pomorskog sveta.

  Saznaj više