PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Obuća budućnosti: Menja oblik i boju, štiti od povreda

  • Objavljeno:
  • 5.5.2015

Jedan od pionira u masovnoj proizvodnji protetike, kompanija "SOLS", otkrila je svoju viziju obuće budućnosti. U pitanju su personalizovane patike odštampane u 3D štampaču, koje se prilagođavaju pomeranju tela, a specijalni sistem omogućava da se vazduh i tečnost pomera iz delova kojima je u tom trenutku potrebna veća fleksibilnost. Tako će svaki udarac ili nezgodan položaj pri hodu biti neutralisan.

 

Patike su simbolično nazvane "Adaptiv", a štampane su u 3D printeru koji koristi sistem žiroskopa i senzora pritiska kako bi se pomerao vazduh ili tečnost kroz obuću i tako ravnomerno podržavao telo kroz sve pokrete i pomeranja.

 


   Ovo su haljine budućnosti (VIDEO)

 

   Revolucionarna haljina kreirana pomoću Kinematics tehnologije i 3D štampača može biti sa          vršeno rešenje za sve žene koje tragaju za idealnom haljinom jer je prijatna, vizuelno atraktivna,      a prilagođava se svakom telu. 


 

"Uvek smo smatrali da forma, funkcionalnost i dizajn ne treba da budu odvojeni, kao i da obuća treba da bude prilagođena svakom korisniku. Sa personalizovanom obućom atletičari će biti zaštićeni od uobičajenih povreda nogu i biti u stanju da dostignu svoj maksimum, a oni koji prate modu moći će da prilagode izgled obuće po potrebi ", kažu u kompaniji "SOLS".

"Adaptiv" obuća izrađuje se po modularnom konceptu, ne sadrži lepak i otpadni materijal i pravi se pojedinačno za svaku osobu.

 

Patika se prilagođava pomeranju tela, a specijalni sistem omogućava materijalu obuće da se vazduh i tečnost pomeri iz delova kojima je u tom trenutku potrebna fleksibilnost. Svakim korakom udarni šok biće apsorbovan.

 

3D tehnologija štampanja ne nalazi sve veću primenu samo u modi. Kinezi su već počeli da štampaju 10 kuća za 24 sata, a nedavno su odštampali i prvu višespratnicu

 

 

Foto: sols.com