PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Novogodišnja jelka od 365 sanki

  • Objavljeno:
  • 25.12.2013

Izdaleka deluje kao tradicionalna novogodišnja jelka postavljena ispred Palate umetnosti u Budimpešti. Međutim, tek izbliza vidi se da je reč o jelki formiranoj od, verovali ili ne, 365 sanki.

 

Arhitekte i dizajneri mađarskog studija "Hello Wood" napravili su 11 metara visoku instalaciju u obliku jelke i osvetlili je novogodišnjim svetiljkama. Jelka će nakon praznika biti rasformisana, a sanke podeljene deci iz SOS dečijeg sela.

 

"Hteli smo da kreiramo privremenu instalaciju, koja nije samo spektakularna, već i formirana od upotrebnih elemenata, koji će kasnije biti podeljena deci. Za nas, to je iskaz društvene odgovornosti. Jer, vi ne izlažete samo svoje delo, već ujedno dajete nešto jedinstveno", objašnjava arhitekta Andras Huzar iz studija "Hello Wood".

 

Huzaru  i njegovim kolegama bilo je potrebno nedelju dana da naslažu sanke u obliku novogodišnje jelke. Njena unutrašnjost je dovoljno prostrana kako bi posetioci mogli da uđu i iskuse prazničnu čaroliju.

 

Instalacija je zaštićena od jakih zimskih vetrova. Na njenu bazu, tešku četiri i po tone, postavljen je drveni ram visok 10,5 metara, za koji su potom prikačene sanke.

 

"Dugo smo razmišljali i  pokušavali da otkrijemo tajne novogodišnje dekoracije. Sanke su odličan izbor - simbolišu Božić, a oslobođene su komercijalnih klišea i opšteg lošeg ukusa koji ih prati", kaže Dejvid Radej, kreativni direktor studija "Hello Wood", koji je i osmislio jelku ispred Palate umetnosti. 

 

Foto: Dániel Dömölky