PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Norveška dobija najlepše novčanice na svetu

  • Objavljeno:
  • 13.10.2014

Skandinavci su još jednom potvrdili reputaciju fantastičnih dizajnera, a Norveška reputaciju jedne od najpoželjnijih zemalja za život. Centralna norveška banka je, naime, početkom godine raspisala konkurs za dizajn novih novčanica, tema je bila “more”, a odabrana rešenja, ali i ona koja se ipak neće naći na zvaničnoj valuti Norveške, oduševila su ceo svet.

U poslednji krug je ušlo osam timova, a žiri je odlučio da pomeša radove dva kandidata i iskoristi jedan predlog za prednju stranu, a drugi, mnogo smeliji, za zadnju stranu kruna.

 

Tako će na licu novčanica biće radovi timova "Metrik sistem" i Terjea Tenesena, koji su opisani kao "otvoreni, svetli i tipično nordijski", dok će na naličju biti moderni, pikselizovani dizajn tima "Snoheta dizajn". 

"Kada se kontrasti poklope, kada meko sretne oštro, a digitalno analogno, nastaje dinamika. Naš dizajn pre svega predstavlja piksele, vizuelni jezik našeg vremena", navode iz pobedničkih timova. 

Zanimljivo je da je stručni žiri treći tim proglasio za pobednika, ali je ipak odlučio da na novčanicama koje će se koristiti od 2017. godine ne bude pobednički dizajn, a među kandidatima se posebno ističe dizajn novčanica sa dečjim crtežima koji je oduševio celu planetu.

Zvanično je saopšteno da na će na odabranom dizajnu nastaviti da rade stručnjaci kako bi se novčanice osigurale od falsifikovanja i pripremile za korišćenje u bankomatima. Opšti utisak je da će jedna od najbogatijih nacija na svetu od 2017. godine imati i najbolji novac na svetu.

 

Sve pobedničke predloge možete pogledati u zvaničnom dokumentu Centralne norveške banke, a u foto-galeriji koja sledi vam predstavljamo i neke od kreativnih predloga koji se ipak neće naći na zvaničnoj valuti Norvešte od 2017. godine, ali definitivno zaslužuju našu pažnju.

 

Među zanimljivijim dizajnerskim rešenjima u 2014. nalaze se i kontroverzni Putinphone (putinizovani iPhone 6), kao i najneobičnija ograda na svetu

 

 

Foto: norges-bank.no