PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Napravljena najcrnja crna boja ikada

  • Objavljeno:
  • 7.10.2019

Crni premaz koji su kreirali naučnici sa Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT) deset puta je tamniji od bilo kog drugog materijala ikad napravljenog. Premaz apsorbuje čak 99,995 vidljive svetlosti, što ga čini najcrnjim na svetu – tamnijim čak od Vantablack crne koja predstavljena pre nekoliko godina.

 

Materijal je načinjen od vertikalno poređanih karbonskih nanotuba koje su "uzgajane" na aluminijumskoj foliji premazanoj hlorom. "Naš materijal je deset puta crnji od bilo čega ikad prijavljenog", kaže Brian Wardle, profesor aeronautike i astronautike na MIT-u.

 

Pre nekoliko godina kompanija "Surrey NanoSystems" napravila je crnu boju "Vantablack" koju su proglasili najtamnijom crnom bojom ikada. Ova boja, iako apsorbuje čak 99,96 % svetlosti, više se ne može zvati najcrnjom crnom.

 

Profesor Wardle i njegov tim istraživača došli su do ovog otkrića tako što su eksperimentisali s načinima da poboljšaju provodljivost aluminijuma. Pored toga što su uspeli da poboljšaju svojstva ovog materijala, naučnici su shvatili da su u tom procesu stvorili i premaz koji je tamniji i od Vantablacka-a.

 

Karbonska šuma upija svu svetlost, tako da neravnine na predmetu postaju nevidljive

 

Ovaj materijal "funkcioniše" tako što vertikalne karbonske nanotube, koje deluju poput šume, skoro u potpunosti zarobe svetlost, pa sve ivice ili neravnine predmeta preko kojeg je materijal premazan postaju nevidljive, i predmet deluje potpuno ravno.

 

Kako bi predstavili rezultate premazali su žuti dijamant od 16,78 karata ovim materijalom. Trenutno se prikazuje na izložbi "The Redemption of Vanity" u Njujorku gde umesto da predstavlja jedan od najsvetlijih i najsjajnijih dijamanata na svetu, on izgleda poput crne rupe.

 

 

Naučnici veruju da ovaj materijal može da se upotrebi na više načina, a jedan od načina je kao optički štit napravljen da apsorbuje neželjene odsjaje i pomogne teleskopima da jasnije pretražuju svemir.

 

"Vantablack" crna je takođe prvobitno namenjena za vojnu upotrebu i astronomske uređaje, a nedavno je jedna verzija ove crne boje – VBX2, koja je vrlo malo svetlija od originalne, upotrebljena u automobilskoj industriji, na modelu automobila BMW X6.

 

 

Foto: news.mit.edu / Diemut Strebe