PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Nameštaj za urbane nomade

  • Objavljeno:
  • 3.2.2017

Razvoj savremenih tehnologija omogućio je pojavu takozvanih "urbanih nomada", uglavnom mladih profesionalaca, koji su usvojili moderan koncept fluidnosti u svoj stil života. Za njih je fleksibilnost norma koja važi u mnogim aspektima života, a ponajviše se odnosi na mesto rada i stanovanja.

 

Sada, više nego ikad ranije, mesto stanovanja se smatra manje trajnim, a više fleksibilnim domom sa promenljivom konfiguracijom, sa ciljem da brzo i lako odgovori na trenutne zahteve ili potrebe vlasnika u određenoj fazi života.

 


   Kuća koja se razdvaja nakon razvoda

 


 

"Nomadizam" postaje primetan i u okvirima samog doma: dimenzije doma postaju manje naročito u velikim gradovima, funkcije prostorija se preklapaju, što za posledicu ima i češće premeštanje nameštaja i aksesoara i prilagođavanje trenutnim potrebama.

 

Nameštaj i drugi kućni predmeti nisu više vezani za određeni prostor ili prostoriju doma, već postaju deo fleksibilne konfiguracije doma. Tako dnevna soba privremeno postaje radna ili gostinjska soba ili se radna po potrebi "useli" u spavaću sobu.

 

Dizajneri su, zato, uzeli u obzir potrebe modernog načina života i kreirali nameštaj i kućne predmete koji se lako premeštaju, rasklapaju i prilagođavaju potrebama, malim prostorima ili čestim menjanjem doma.

 

Urban Nomad Sofa, Hannabi

 

Modularna sofa "Urban Nomad" ne poseduje čvrstu konstrukciju – sastoji se od dva velika pravougaona dušeka i potpornih trouglastih elemenata koji služe kao naslon za leđa. Komponente sofe mogu se razdvajati i koristiti na razne načine. Odsustvo rama i nogara čini elemente laganim i praktičnim za premeštanje i kombinovanje.

 

 

Kada Xtend, Carina Deuschl

 

"Xtend" je prototip sklopive i prenosive kade koja omogućava potpuni užitak kupanja gde god poželite. Crni ram izrađen je od karbonskih vlakana i kombinuje interesantan dizajn, praktičnost i udobnost. Težak je svega sedam kilograma. Unutrašnjost je načinjena od kontrastnog materijala bele boje. Mekan je, ali izuzetno izdržljiv i u potpunosti vodootporan. Ova kada se po potrebi može brzo i lako sklopiti i koristiti gde god u blizini ima tekuće vode.

 

 

 

Nameštaj CrissCross, Sam Wrigley

 

Britanski dizajner Sam Wrigley osmislio je liniju modularnog nameštaja "CrissCross" čiji je dizajn prilagođen čestim selidbama, to jest, potrebi za čestim sklapanjem i rasklapanjem. Zato se njegovi delovi povezuju jednostavnim, izdržljivim sistemom, bez upotrebe alata. Dovoljno je da se kopče ubace u već napravljene rupe, kako bi paneli bili pričvršćeni.

 

 

Lampa Clover, Lexon Design

 

"Clover" je savremena verzija fenjera, tj. prenosiva lampa bez kabla koja se može okačiti bilo gde. Puni se preko USB-a i poseduje dve različite postavke osvetljenja. Može se koristiti pojedinačno ili u grupi poput lustera čiji se oblik lako menja. Lampa je vodootporna, pa može poslužiti i kao dodatno osvetljenje u kupatilu, ili baštensko osvetljenje, tako što se okači na grane drveta, kapiju ili spoljašnje zidove.

 

 

 

 

Sto Basket Table, ZZ Design Studio

 

Kineski dizajner Mario Tsai osmislio je kolekciju klub stolova koji su previđeni da se često premeštaju na siguran način, zahvaljujući tankom pravougaonom ramu koji služi i kao ručka. Na taj način se sto može poneti poput korpe, samo jednom rukom. Ploča stola se može lako odvojiti od rama i koristiti zasebno, kao poslužavnik.