PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najtraženiji dizajn u Parizu

  • Objavljeno:
  • 24.6.2014

Dizajnerski Pariz nikada ne spava. Manifestacije Maison et Objet, D'DAYS: Festival de design Pantin i Paris Design Week uvek garantuju nešto novo.  Predstavljamo najnovije oblike, boje i materijale predmeta koji su trenutno najtraženiji u gradu koji nikad ne spava.

 

Priča o „O“

 

Ne možete prepoznati osobe na Harli Dejvidsonu, ali ne možete da ne primetite najnoviji dizajn kacige. Autor Ora Ito, mladi dizajner koji je posetio i redakciju KUĆE STIL.  Njegova kaciga „Pavillon O“, nazvana prema istoimenom hotelu, postala je trenutno najinteresantniji predmet među dvotočkašima, a poznata manufaktura „Atelier Ruby“,okrenuta motorciklistima proizvela je ove kacige u 29 boja.

Jabuka od pruća

 

Pomalo liči na predmet pao iz svemira ili gigantsku jabuku palu s drveta. Dovoljno prostrana i duboka da primi malu porodicu, zgodna za ljuškanje i spavanje. Baštenska sofa „Medicis-France“ napravljena je od pruća i idealno je sklonište od sunca ili letnjih kiša.

 

Čarolija Filipa Starka

 

Dvanaest godina posle njegove čuvene stolice „Louis Ghost“, Filip Stark se ponovo poigrao s providnim materijalom. Kolekciju „Aunts&Uncles“ predstavio je na Milanskom salonu nameštaja. Stolice, fotelje i sofe od polikarbonata izgledaju kao ektoplazma - zagonetna bela, svetlucava supstanca u vidu izmaglice koja izlazi iz usta, nosa ili pora medijuma za vreme mističnih seansi, a sve to liči na ovog dizajnera koji nas neprestano iznenađuje svojim novitetima u dizajnu. Na slici je sofa “Uncle Jack” izvedena iz samo jednog komada koji teži manje od 30 kilograma.

 

 

Eko dizajn - Dik Van Der Koij

 

Među inovacijama na temu eko dizajna na Bijenalu dizajna u francuskom gradu Sent Etjen, veliki favorit za stolicu bila je kolekcija “Endless Flow” holandskog studija “Dik Van Der Koij” (Dick Van der Kooij), koja je u potpunosti napravljena od reciklirane plastike. Sam proces dobijanja ove vrste materijala izgleda tako što se materijal najpre opere, isecka u palete, rastopi i stisne u formu dugačkog vlakna, uz pomoć robotske ruke.

U duhu Lika Besona

 

Mecena i kolekcionar Loran Dima, u saradnji s francuskom železnicom, najavio je dizajn pariske metro stanice “Pont Cardinet”. Posao je poverio nemačkom umetniku Tobijasu Rehbergeru (laureata venecijanskog Zlatnog lava iz 2009.godine). Ovaj umetnički ulaz u metro biće smešten u prizemlju nove zgrade u novom kvartu “Batinjol”. Istaknuta skulpturalna i kolorativna nastrešnica “Rehbergera” u stvari je binarni sat. Dvanaest trouglova predstavljaju 12 sati, pet - dekade, a devet - minute.