PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najprefinjenije Lalique vazne

  • Objavljeno:
  • 4.8.2014

Dizajn Lalique vazni prevazilazi običan pristup kreiranju ovog kućnog predmeta. One predstavljaju omaž prefinjenim vaznama sa tradicijom. Pogledajte novih pet modela firme Lalique, predstavljenih na ovogodišnjem Milan design week-u.

 

1. Bacchantes – Omaž ženstvenosti

 

Beskrajna maštovitost i kreativnost Renea Lalika (Rene Lalique) 1927. godine dovela je do kreiranja Bacchantes vazne, koja prikazuje mlade žene u svojoj raskošnoj lepoti. Omaž ženstvenosti, ova vaza danas predstavlja simbol prepoznatljivog stila firme “Lalique” i naslednik je njenog najprodavanijeg modela.

 

Satenska završnica oblog kristala podseća na glatkoću kože, dok igra svetlosti daje život i pokret ovim siluetama. Originalno je predstavljena kao model od opala, ćilibara ili dimljenog stakla, a zatim je 1947. godine izrađena sa satenskom završnicom. Godine 2007, u čast njenog 80. rođendana, „Bacchantes“ vazna je izrađena od ćilibara, u ograničenoj seriji. U verziji izrađenoj od sivog kristala izrađena je 2010. godine, pretvorena u XXL verziju i inovirana starom tehnikom voskiranja „Revelation Bacchantes“, u ograničenoj seriji od 99 komada.

 

 

2. Languedoc – Fina ručna izrada

 

Prvobitno izrađena u staklu, ovu vaznu je kreirao Rene Lalik 1929. godine. Godine 2010. je ponovo predstavljena u „Hommage collection“, a naredne godine je napravljena u ćilibaru i boji afričke savane koja bukti. Pravljenje ove vazne je komplikovano, jer podrazumeva 15 kg kristala koji se teško i sporo obrađuje. Pored toga, specifičnu boju i izgled je teško dobiti zbog nestabilnosti hemijskih elemenata tokom kaljenja vazne. Neprozirna “Languedoc” vazna zahteva veliku preciznost prilikom izrade i kreiranja završnih detalja.

 

3. Mossi XXL – Povratak u detinjstvo

 

Za sve koji žele da se vrate u detinjstvo, predlog je lampa sa savršenim efektom kaleidoskopa. “Mossi XXL” je idealna sinteza modernog i fine umetnosti. Originalni model je kreirao Rene Lalique 1933. godine, a danas je oživljena u XXL verziji. Prikazujući vanvremenski dizajn, ova vazna predstavlja kontrast između savršeno oblih i sjajnih površina i satenske završnice njene površine. Godine 2010. predstavljena je verzija dizajnirana u kristalu.

 

4. Oran – Reljefno i cvetno

 

Rene Lalique je vaznu “Oran” dizajnirao 1927. godine, a ovaj model sada je predstavljen u kristalnoj verziji. “Art Nouveau” nastavlja da inspiriše cvetnim dezenima i dekorativnošću, u kojoj su cvetovi dalije ključne figure, a njihova punoća pojačana je satenskim sjajem i poliranim kristalom. Ovaj cvet uobičajen je u Meksiku i Magrebu, a simbol je verne ljubavi i zahvalnosti. Model je nazvan “Oran”, kao omaž alžirskom gradu luci, a ova vazna poznata je i pod nazivom „La Radieuse“, jer je blistava i poetična.

 

 

5. Spirales – Fascinira muškarce

 

Spirala je šara koja fascinira muškarce od praistorije – od keltskih gravura, polinežanskih tetovaža ili kupola Venecije, spiralna šara je motiv koji se često ponavlja. Spirala je simbol stvaranja i evolucije Univerzuma, predstavja beskonačnost i veoma je pozitivan simbol. Inspirisan ovim motivom, vaznu “Spirales” kreirao je Rene Lalique 1930. godine, a ove vazne u prvobitnoj maloj veličini posvećene su muškom idealu lepote, sa sve ornamentalnim i orijentalnim uticajima i detaljima. Danas je inovirana u finoj XXL verziji. Ovaj model podseća na vizantijski stil, a izrađen je posebnom tehnikom presovanog kristala. Glavni izazov tokom procesa obrade ovog stakla je spiralna šara sama po sebi. Spirala se, naime, mora ručno raditi dok je staklo toplo, jer šara ne ostaje kada se staklo ohladi.

Foto: lalique.com