PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Nagrade 2022: MLADI BALKANSKI DIZAJNERI

  • Objavljeno:
  • 27.5.2022

Nakon predstavljanja u Beogradu na izložbi Young Balkan Designers selekcije 2022 u organizaciji Miksera, odabrani mladi dizajneri nastupiće na prestižnom svetskom dizajnerskom događaju – Međunarodnom Milanskom sajmu nameštaja. Pogledajmo pobednike i nagrađene radove. 

 

Na konkurs za mlade kreativce Balkana, ove godine pristiglo je ukupno 111 radova na kojima je radilo 125 dizajnera iz 9 zemalja regiona. Odabrano je 13 prototipova, koje će njihovi autori predstaviti na prestižnom Milanskom sajmu koji se, nakon dve godine odlaganja, održava od 7-12. juna 2022. Izložba će predstaviti pobednička inovativna dizajnerska rešenja  kao odgovore na teme “Life Hacks” i “Circular Design”.

 

Young Balkan Designers (YBD) je regionalna platforma za talente koja identifikuje, promoviše i razvija kreativne potencijale u oblasti dizajna, doprinosi obnavljanju multikulturalne saradnje na Balkanu i približava ih međunarodnoj publici.

 

Odabrani prototipovi mladih dizajnera biće predstavljeni na Milanskom sajmu nameštaja, Foto: Jovana Jarebica MPU 

Međunarodni žiri Mikserovog konkursa činili su relevantni eksperti iz oblasti savremenog dizajna i umetnosti

Marcus Fairs, osnivač i glavni urednik jednog od najuticajnijih svetskih dizajnerskih portala dezeen.com iz Velike Britanije; alumnisti platforme Young Balkan Designers, sada ostvareni mladi autori: Ana Kraš, višestruko talentovana umetnica i dizajnerka iz Srbije koja radi i živi u SAD; Vasso Asfi i Loukas Angelou, dizajnerski tandem StudioLav iz Grčke koji uspešno gradi karijeru u Velikoj Britaniji; Jovana Zhang, suosnivačica nagrađivanog dizajnerskog kolektiva Pinwu iz Kine koji spaja tradicionalne zanate sa savremenim eksperimentalnim dizajnom; Denis Leo Hegić, dizajner i kustos Berlinske neformalne umetničke scene, osnivač kreativnog studija Supermarket Lab i umetničke manifestacije Unblock Art Fair u Nemačkoj, kao i virtuelnog muzeja Museum of Now, uz mentorsku podršku stručnog tima inicijatve YBD koji čine su-osnivačice YBD platforme, Maja Lalić, suosnivačica Mikser Organizacije i Jelena Matić, profesorka Šumarskog fakulteta u Beogradu, i renomirani industrijski dizajner Nikola Radeljković iz kolektiva Numen / For Use (Hrvatska).

 

Ocenjujući domišljatost, inovativnost, primenjivost dizajnerskih rešenja i njihov doprinos zdravom i održivom načinu života u aktuelnim izazovima savremenog načina života i životne sredine, odabrano je 13 prototipova koje su beogradski posetioci imali priliku da vide na jednodnevnoj interaktivnoj izložbi, a koji će takođe biti predstavljeni u Milanu:

 

 

+1 – Milan Kajganić, Srbija

 

 

 

AVID – Ena Begičević Čeliković, Bosna i Hercegovina

 

 

 

BIOCARPET - Arpad Pulai, Srbija

 

 

 

ELENA. – Eva Garibaldi, Slovenija

 

 

 

FORM FOLLOWS CULTURE – Nada Elkharashi, Turska

 

 

 

MEENGHE – Đurđa Garčević, Srbija

 

 

 

POLIČNIK – Tadej Urh, Slovenija

 

 

 

SUBVERSION – Tijana Kostić, Srbija

 

 

 

THE LAST JAR OF HONEY – Katarina Trpčić, Hrvatska

 

 

 

VAL – Andraž Rudi Vrhovšek, Slovenija

 

 

 

VOZICHEK – Matko Plovanić, Hrvatska

 

 

 

ZAOKRET – Marija Kojić, Srbija

 

 

 

UNLUCKIES – Maja Repotočnik, Slovenija