PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Moroso i Marina Abramović zajedno osvajaju Majami

  • Objavljeno:
  • 2.12.2014

Poznata italijanska kompanija Moroso predstaviće na ovogodišnjem Miami Art Basel festivalu neke od svojih legendarnih proizvoda koji su plod saradnje sa najvećim imenima u svetu dizajna, arhitekture i savremene umetnosti.

 

Ovogodišnji Miami Art Basel biće održan od 3. do 7. decembra u istoimenom gradu, a festival umetnosti i dizajna koji postoji od 2002. godine svaki put okupi na hiljade posetilaca iz celog sveta i već je prerastao u jedan od najznačajnijih događaja ovog tipa.

 

Art direktorka brenda Patrizia Moroso kaže da upravo strast prema savremenoj umetnosti jedna od osnovnih odlika ovog brenda i da je posebno mesto ove kompanije na Miami Art Basel festivalu posledica takvog opredeljenja.

 

“Umetnost i kreativnost su me okruživali tokom čitave karijere i nesumljivo uticali na moj rad i dizajn. Tako je uvek postojala dodirna tačka između Morosa i sveta umetnosti i to je jedan od razloga zbog kojih smo pokrenuli i Moroso nagradu za savremenu umetnost 2010. godine, koja će sada doživeti i svoje četvrto uspešno izdanje”, objašnjava Patrizia Moroso.

 

Ključna karakteristika učešća Morosa na već spomenutom festivalu biće saradnja i rad sa Marinom Abramović i Marina Abramović institutom (MAI), a kao rezultat ove saradnje će nastati ograničena serija specijalno dizajniranih predmeta.

 

 

Tri predmeta iz ove kolekcije privlače posebnu pažnju, a dva je dizajnirao Daniel Libeskind, dok je treći delo španskog dizajnera Patrisija Urkijola. Prihod od prodaja će biti iskorišćen za podršku MAI projektima širom sveta.

 

 

Prvi projekat iz prethodno spomenute kolekcije je sto pod nazivom “Counting the Rice”, koji je nastao po zamisli Marine Abramović, a postao je i deo radionica ove umetnice koje podrazumevaju vežbe razdvajanja i brojanja zrna pirinča, ali i najmanje šest sati sedenja čiji je cilj da se ova aktivnost pretvori u pravi meditativni ritual. Sto je diznirao Daniel Libeskind.

 

Originalna verzija ovog stola predstavljena je javnosti u prvoj polovini 2014. godine i odmah privukao veliku pažnju širom sveta, a biće deo izložbene postavke Moroso - Abramović. 

 

 

Treći projekat je prelepo dizajnirana stolicu Patrisije Urkijole pod nazivom “Portal” koja će takođe krasiti štand kompanije Moroso na Miami Art Basel festivalu.

 

 

Foto: moroso.it