PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Monumentalni muzej bez zidova

  • Objavljeno:
  • 8.1.2018

Po oceni svetske stručne javnosti, "Muzej umetnosti" je najveći ikada realizovani izdavački poduhvat u ovoj oblasti i najsveobuhvatnija knjiga o umetnosti objavljena u svetu.

 

Baš tako je ocenjena knjiga "Muzej umetnosti" kada ju je pre nekoliko godina objavio najveći svetski izdavač dela o umetnosti "Fejdon pres". Impresivna knjiga zbog koje se "Tajms" zapitao: "Zašto kupiti običnu knjigu o umetnosti daka možete da imate sopstvenu muzej?" Obuhvata tri milenijuma stvaralaštva čovečanstva. Podvigom izdavačke kuće "DATA STATUS", objavljena je i na srpskom jeziku.

 

Privatni muzej na polici za knjige?... Upravo tako. "Muzej umetnosti" se može smatrati i najvećom umetničkom kolekcijom ikada okupljenom na jednom mestu. U ovoj impozantnoj knjizi nalaze se reprodukcije više od 2.700 reprezentativnih umetničkih dela iz 650 zemalja, stvaranih od kamenog doba do kraja prve decenije ovog veka.

 

Po oceni svetske stručne javnosti, "Muzej umetnosti" je najveći ikada realizovani izdavački poduhvat u ovoj oblasti, najsveobuhvatnija knjiga o umetnosti objavljena u svetu. Gotovo stotinu stručnjaka iz različitih oblasti umetnosti i arheologije više od deset godina istraživalo je i vršilo selekciju dela s namerom da stvore idealnu umetničku postavku sveta. Rezultat toga je ekskluzivnost: posetioci "Muzeja umetnosti" su jedini koji mogu videti, na primer, delove oltarske slike "Maesta" iz 14. veka italijanskog umetnika Duča, ili jednu sliku Žorža Braka čija je vlasnica nakon dugogodišnjih pregovora sa izdavačem pristala da je prvi put javno izloži upravo u "Muzeju umetnosti".

 

Najvredniji eksponati sveta dostupni su svima, u svako doba dana i noći, pa je knjiga "Muzej umetnosti" svojevrsni lični, virtuelni muzej. Na gotovo 1.000 strana velikog formata, "Muzej umetnosti" na originalan način, poput realne muzejske postavke, donosi pregled 30.000 godina ljudskog stvaralaštva na svim kontinentima. Umetničko blago sveta podeljeno je, kao u pravom muzeju, na odeljenja, ima ih 25. "Impresivno. Kao da razgledate slike uz stručnog vodiča koji vam šapuće u uvo", pisao je "Observer".

 

Kao i u svakom muzeju, vizuelni deo dominira. Reprodukcije velikog formata objavljene su u vrhunskoj štampi koja stvara utisak prostora kod posmatrača, kao da se nalazi u  pravom muzeju. Izdvojeni i uveličani karakteristični detalji reprodukovanih radova olakšavaju njihovo proučavanje i daju priliku čitaocu da u svakom detalju uživa na miru, duže i pažljivije nego što bi to mogao uživo. Zato su reprodukcije ono što "Muzej umetnosti" čini izuzetnim i jedinstvenim.

 

Na jednom mestu su praistorijska kultura, umetnost drevnog Bliskog istoka i Egipta, antička grčka i rimska umetnost, rana italijanska i etrurska umetnost, umetnost Centralne Azije, Kine, Koreje, Japana, vizantijska, islamska i srednjovekovna umetnost Evrope, italijanska umetnost i renesansna na Severu Evrope, umetnost Južne i Jugoistočne Azije,  prekolumbovske Amerike, barok i rokoko, neoklasicizam, umetnost devetnaestog veka, afrička, umetnost Australije i Okeanije, umetnost prošlog, i prve decenije ovog veka. Iz Srbije, u "Muzeju umetnosti" su izložena dva dela: skulptura "Praroditeljka" iz Lepenskog vira i fotografski zapis performansa "Ritam 5" Marine Abramović.

 

Kako u recenziji srpskog izdanja piše istoričarka umetnosti doc. dr Dijana Metlić, ova knjiga "uspeva da realizuje nerealizovano: u njenim galerijama konačno su objedinjeni veliki i mali muzeji, zvanične institucije kulture i privatne zbirke, poznate i nepoznate kolekcije koje zbog izmena u stalnim postavkama nikada ne bivaju do kraja istražene i najčešće ostaju nedostupne široj javnosti".

 

Izdavač "Muzeja umetnosti" na srpskom jeziku, "DATA STATUS" iz Beograda, izveo je pravi podvig, u uslovima našeg izdavaštva gotovo neostvariv. Pregovori sa vlasnikom licence bili su zahtevni i dugotrajni jer je "Fejdon pres", kao svetski lider u ovoj oblasti izdavaštva, izuzetno selektivan pri izboru partnera, a proces stvaranja srpskog izdanja, uz angažovanje velikog broja muzejskih stručnjaka i saradnika drugih profesija,  trajao je skoro tri godine.

 

Najveća dela svetske umetnosti u jednom tomu? Pitate se kolika bi trebalo da bude takva knjiga? Otkrivamo i to na kraju: ima 978 strana, a teška je oko 10 kilograma.       

 

Uz kupon iz štampanog izdanja "KućeStil" ostvarujete popust od 6.000 dinara do 31. januara