PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Moć dizajna

  • Objavljeno:
  • 24.3.2016

Piše: direktor i glavni i odgovorni urednik časopisa "Kuća stil" Edit Tomić

 

Umetnost, lepota, emocija, funkcionalnost. Sposobnost da menja svet, da naše živote čini kvalitetnijim, da pruža radost života. Pokretač industrije. Vrednost sama po sebi. Definicija dizajna koliko i onih koji se dizajnom bave. I svi su u pravu. Ili, preciznije, niko ne greši, neki su u pravu više.  A kako to obično biva, od "najvećih" uglavnom čujete najjednostavnije definicije. I najtačnije.

 

"Dizajn je zanimljiva reč. Mnogi ljudi misle da dizajn podrazumeva kako nešto izgleda. Ali ako pogledate dublje, on zapravo otkriva kako nešto radi", ponudio je svoje viđenje i čuveni Stiv Džobs pre tačno 20 godina. I zaista. Ne prodaje "Apple" čuvena nagrižena jabuka kao svojevrsni statusni simbol, već to kako ona radi. Istorija je groblje statusnih simbola, dizajn opstaje.   

 

Iako je ranije, a kod nas, nažalost, neretko i danas, posmatran samo kao umetnička disciplina, dizajn je u savremenim razvijenim zemljama jedan od najbitnijih pokretača industrije. I to u svim oblastima. Kako drugačije objasniti činjenicu da u konkurenciju za laskavu titulu najstarije i najprestižnije međunarodne nagrade za dizajn "The good design award" ulazi sve, od spajalice do Boinga 787. 

 

 

A jedan od glavnih kriterijuma za učešće u selekciji je i procena da li neki proizvod svojim dizajnom može da obogati ljudske živote i društvo u celini. Svaki "desing award label" kao potvrda veće vrednosti donosi i bolju prodaju, a moć dizajna možda najbolje potvrđuje stimulativni uticaj prepoznatljivog skandinavskog dizajna ili dobro poznatog pečata "design made in Italy" na celokupnu ekonomiju ovih zemalja.

 

Srbija ima potencijal, ima ljude. Kreativne, vredne, sposobne. Nažalost, još ne i dovoljno svesti o značaju njihovog dizajna za ekonomski napredak, za mnoga preduzeća i celokupno društvo. Zato svoje kvalitete najčešće demonstriraju negde daleko i zavređuju divljenje kolega širom sveta.

 

 

Poput Beograđanke Jovane Milović, koja je svojim radom zaslužila mesto direktora Međunarodnog saveta za dizajn "ico-D", najveće globalne mreže u oblasti dizajna. O njoj, ali i značaju dizajna u našim životima, donosimo specijalne priče na stranicama najnovijeg broja časopisa "Kuća stil". To je najmanje što od nas zaslužuju.