PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Milanski sajam nameštaja 2022: 6 novih trendova za novo doba

  • Objavljeno:
  • 16.6.2022

 

60. po redu, jubilarni Internacionalni sajam nameštaja u Milanu, održan je nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije. Rekonekcija, kao jedna od ključnih reči ovog sajma, iskazala se kroz želju brojne publike i izlagača da se ponovo povežu na događaju od svetskog  značaja u svetu dizajna, i učestvuju u stvaranju novih trendova.

 

Milanski sajam je mesto gde nastaju trendovi, gde najveće svetske dizajnerske kuće predstavljaju nove proizvode koji se potom puštaju na tržište, postavljajući pravce u dizajnu enterijera, koje će svi slediti.

Ovoga puta, uticaj i iskustava iz prethodnih godina zatvorenosti, kao i pitanja aktuelnih ekoloških problema, prisutni su i vidljivi u dizajnerskim rešenjima, pa tako i trendovima koji su se izdvojili za 2022.

 

INDOOR/OUTDOOR i fluidnost prostora

 

Uz konstataciju da je prodaja baštenskog nameštaja u prethodne dve godine porasla i do 60%, razumljivo je i prisustvo brojnih izlagača i novih modela outdoor nameštaja. Prinuđeni da odlože letovanja, ljudi su investirali u uređenje svojih otvorenih prostora. Ali, tu se priča ne završava. U modernom vremenu, moderni prostori, pa tako i nameštaj, gube granice i više nisu usmereni na upotrebu samo unutra ili spolja. Cele serije nameštaja sada su prilagođene upotrebi u različitim sredinama i vremenskim prilikama, sa dizajnom koji ostaje dominantan i prepoznatljiv.

 

Designed by Mario Marenco, Arflex

 

Tako je i poznati italijanski proizvođač Arflex, svoj legendarni Marenco model odlučio da ‘preseli napolje’ i omogući uživanje u njegovoj skulpturalnoj mekoći unikatnog dizajna uvek i svuda.

 

Diabla stand, Salone del Mobile 2022

 

Diabla outdoor multifunkcionalni nameštaj

 

Španski brend Diabla (u Srbiji možete njihove proizvode naručiti u Enviro DesignConceptStore) ima sve modele prilagođene upotrebi kako u enterijeru, tako na terasi ili u vrtu. Inovativni vodonepropusni materijali  maksimalno su prijatni na dodir, oblici i lagane konstrukcije komada nameštaja odaju savršenu multifunkcionalnost i mogućnost lakog premeštanja. Ušteda mesta i novca, zar ne?

 


SRODNE TEME

Zimski snovi: Nova kolekcija Diabla nameštaja


 

HOME/OFFICE

 

Još jedan životni aspekt na koji je uticala pandemija, a vidljivo utiče na trendove u dizajnu enterijera. Posao se preselio u kuće i tu traži svoje mesto. Kako radni prostor uklopiti u stambeni enterijer , izazov je za mnoge dizajnere. Prikazana su rešenja malih kućnih kancelarija koje se sklapaju u ormar, minimalistički radni stolovi izradjeni su od različitih, reciklirajućih materijala, ali su stolice zauzele posebno mesto. Raznobojne, razigranih formi, sa dizajnom koji ne određuje njihovu upotrebu, zajednička nit im je udobnost i prilagodljivost nizu različitih situacija.

 

Citizen Lounge Chair, Vitra - Photo by Studio AKFB

 

Konstantin Grčić dizajnirao je novu Citizen Lounge Chair za Vitru, koja je zahvaljujući svojoj nekonvencionalnalnoj strukturi, podjednako radna stolica kao i lounge fotelja, svakako komad nameštaja koji ispunjava visoke zahteve korisnika.

 

Franny desk, Designed by Elisa Ossino, Photo Dieffebi

 

HIBRIDNOST

 

Fuzija različitih koncepata, hibridni prostori koji menjaju svoju funkciju, fizičke potrebe čoveka u realnom svetu naspram imaginativnih u virtuelnom, teme su na koje su dizajneri odgovorili svojim inovativnim rešenjima.

Shodno tome, i sami izložbeni prostori kao da su gubili granice, jer ne postoji ništa fiksno, te se prostor preliva i širi, baš kao i ideje.

Zakrivljene linije u prostoru kao da dolaze iz društvenih medija, nalik interpretaciji digitalnih veza. U kreaciji Raw Color dve petlje namenjene za sedenje simbolično su i nazvane Link i Loop.

 

Salone del Mobile, stand Sancal by Raw Color, photo Luca Privitera

 

Na štandu Fratelli Boffi koji je dizajnirala Lorenza Bozzoli, poigrali su se odnosom između virtuelnog i realnog. Predstavljeni ambijent ostavlja utisak fizičkog modela nekog 3D sveta, a ovu viziju su ispratili koktel sto koji je dizajnirao Christiàn Mohaded i fotelje Lorenze Bozzoli.

 

Salone del Mobile, stand Fratelli Boffi by Lorenza Bozzoli, photo Luca Privitera

 


SRODNE TEME

Sedamdesete u 21. veku


 

TONOVI ZEMLJE

 

Kolorit dominantan na ovogodišnjem Salonu nameštaja potpuno je u skladu sa vrednostima koje su promovisane -  ekološka osvešćenost, reciklaža, očuvanje prirode. Prirodni, topli, zemljani tonovi, koji stvaraju osećaj mira i harmonije, sigurno će biti prisutni i čest izbor u predstojećem periodu.

 

Nikari Woodnotes stand, photo Marco Mazzoni

 

EUREKA, Lema - design by Steve Leung

 

KANAP, materijal prošlosti i budućnosti

 

Povratak kanapa u upotrebu u dizajnu enterijera i nameštaja, takozvani rope furniture, rastući je trend. Kanap je prirodan, dostupan, izdržljiv materijal čija tekstura daje puno prostora za kombinovanje sa različitim materijalima. Iako najčešće korišćen kod nameštaja za spoljašnju upotrebu, interesantna je njegova primena u pregradnim rešenjima, detaljima, dekoracijama.

 

Babila Twist, designed by Odo Fioravanti, PEDRALI

 

HITECH + ECOFRIENDLY

 

Flaminia stand, photo Valentina Casalini

 

Upliv tehnologije u svakodnevne živote na svim nivoima je evidentan, smart sistemi su svuda, pa i u enterijeru. Iskorak je u tome što postaje imperativ koristiti moderne sisteme i materijale za globalne, održive, ekološke ciljeve.

Međunarodna izložba kupatila potvrđuje trend proizvoda koji kombinuju dizajn sa ekološki prihvatljivom funkcionalnošću, u rasponu od uštede vode do upotrebe materijala koji se mogu reciklirati, sa digitalnim sistemima za aktiviranje i prepoznavanje glasa i slavinama koje smanjuju potrošnju i za 50%.

 

Značajan uspeh na smotri Salone Satellite za mlade dizajnere,  postigla je i naša dizajnerka Đurđa Garčević, koja je kao jedna od pet predstavnika iz selekcije Young Balkan Designers svoj rad predstavila u Milanu. Njen nameštaj od reciklirane automobilske gume pod nazivom Meenghe osvojio treće mesto.

 

Đurđa Garčević, YBD,  Photo by Ludovica Mangini

 

Uz poruku da dizajn, tehnologija, umetnost, obrazovanje i komunikacije moraju da rade zajedno na stvaranju društvene, kulturne, proizvodne i finansijske sinergije koja će pokrenuti pozitivnu ekološku tranziciju, organizatori Internacionalnog sajma nameštaja u Milanu su se pozdravili sa publikom do, nadamo se, sledeće godine i novog okupljanja.

 

Tekst: Redakcija Kuća Stil

Fotografije: salonemilano.it