PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Maison Dada kolekcije inspirisane dadaizmom

  • Objavljeno:
  • 5.6.2016

Pokret s početka XX veka, dadaizam, poslužio je kao inspiracija za upečatljive kolekcije francuskog dizajnera Tomasa Dariela. Kuća nameštaja, rasvete i aksesoara "Maison Dada" koju je 2014. osnovao Dariel, predstavlja dom svim dizajnerima koji prate filozofiju dadaizma i mesto gde se ideje rađaju i cvetaju.

 


   San u pikselima: Komoda Dreams

 

   Nova komoda kompanije BD Barcelona doslovno je izašla iz sna. Magična komoda                            Dreams predstavlja otelotvorenje dizajna koji je njen kreator, dizajner Cristian Zuzunaga video u    snu.


 

"Maison Dada predstavlja želju da se doza dadaizma unese u svakodnevni život. Težnju da se stvori nešto neobično od uobičaenih predmeta. Želju da se harmonizuju snovi i realnost", navodi dizajner.

 

 

Prva kolekcija brenda "Maison Dada", koju je dizajnirao Dariel, predstavlja omaž pomalo zaboravljenim predmetima koji su ranije činili važan deo svakodnevnog života. Ona, između ostalog, uključuje stolice na ljuljanje i toaletne stočiće koji su krasili enterijere iz XIX i XX veka, a postali zapostavljeni tokom vremena.

 

 

1. Toaletni stočić Rose Sélavy

 

Toaletni stočić dobio je ime po ženskom alter egu i pseudonimu kontroverznog francuskog umetnika i dadaiste Marsela Dišana (Marcel Duchamp). Delikatnih linija i nežne kombinacije pastelno zelene boje i roze metala, ovaj sto za ulepšavanje predstavlja odu ženstvenosti.

 

 

 

2. Radni sto Confidence of a Cloud

 

"Confidence of a Cloud" inspirisan je starinskim modelima radnih stolova na kojima su se nekada rukom pisala pisma. Iza vrata jedne od fioka krije se slika paperjastih oblaka, jasna asocijacija na belgijskog slikara nadrealizma, Magrita.

 

 

3. Sto Lazy Susan

 

Dariel je predstavio svoju verziju tradicionalnog kineskog stola za ručavanje. "Lazy Susan" se sastoji iz dve ploče od kojih jedonja pričvšćena za noge stola, dok se gornja rotira. Obe površine poseduju različitu teksturu, boje ili dezene, pa se izgled stola konstantno menja kada se gornja površina okreće.

 

      

 

 

4. Stolica Ticking Clock

 

Klasična forma stolice za ljuljanja pretočena je u upečatljiv komad nameštaja neobičnog imena. Uz ritmično klaćenje poput klatna sata, "Ticking Clock" predstavlja savršeno mesto za sanjarenje i odmor.

 

5. Komoda Yin and Yang

 

"Yin and Yang" komode predstavljaju Darielovu geometrijsku interpretaciju kineskog filozofskog koncepta o dve suprotne energije jin i jang koje se zapravo dopunjuju. Komode se izrađuju u kombinaciji crne boje i prirodne boje drveta i sadrže tri fioke.

6. Tepisi Japanese Abstractions

 

Kolekcija od devet modela tepiha inspirisana je imaginarnim putovanjem švajcarske umetnice Sofi Tojber-Arp u Japan. Svaki tepih predstavlja kombinaciju geometrijskih oblika i tradicionalnih japanskih šara, rezultat zavodljivog spoja Istoka i Zapada.

 

          

 

Foto: maisondada.com