PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kupatila 2016: Carstvo intime

  • Objavljeno:
  • 8.10.2016

Kupatilo je prostor u stanu ili kući koji je doživeo ubedljivo najveću revoluciju i u poslednjih nekoliko decenija prešao je put od skrivene prostorije do današnjeg carstva intime.

 

Privatnost, udobnost, luksuz i ekstremna tehnološka rešenja današnjih kupatila uzimamo zdravo za gotovo, a zaboravljamo da je iza njih duga istorija arhitektonskih i tehnoloških promena. Kupatilo je prostor u stanu koji je doživeo ubedljivo najveću revoluciju, od skrivene prostorije do današnjeg glamura. Potpuno revolucionisani dizajn i tehnologije okrenute novom kvalitetu života, savršenstvo stila i detalja uzdignutih visoko iznad puke funkcionalnosti - to je slika savremenog kupatila

 

Kada su na vrhunskoj smotri savremene umetnosti, Bijenalu u Veneciji 2014. u segmentu arhitekture izložena kupatila, bio je to prvorazredni art događaj i dokaz krajnje estetizacije i neverovatnog dizajnerskog uspona ove arhitektonske zone. Kurator Bijenala Rem Kulhas označio je kupatilo kao vrhunski element u arhitekturi, fundamentalnu zonu interakcije, na najintimnijem nivou, između čoveka i arhitekture.

 

To je prostor koji ne samo da kultiviše telo i obnavlja energiju, već razvija i afirmiše identitet, smatra Kulhas. Jedino tu ste nasamo sa sobom "bilo da se smešite ili plačete u ogledalo". Zadatak arhitekata i dizajnera je da taj susret učine što prijatnijim, da to bude zaštićena, vitalna zona naše dobrobiti u današnjem vremenu, u kojoj započinjemo i završavamo svoj dan. Tom izazovu posvećuju se i najpoznatija dizajnerska imena, a neverovatna rešenja i koncepti imaju istaknuto mesto na najznačajnijim evropskim sajmovima, kakvi su recimo Salone del Mobile Milano ili CERSAIE.

 

Dok je Međunarodna izložba kupatila na milanskom salonu već prikazala glavne ovogodišnje trendove, završni stilski imperativi otkriveni su na najvećem međunarodnom sajmu keramike i nameštaja za kupatila CERSAIE, koji je naša redakcija posetila od 26-30. septembra u Bolonji.

 

Samo u aktuelnom izdanju časopisa KUĆA STIL br. 264-265 možete saznati sve o najnovijim trendovima za uređenje kupatila, od najboljih dizajneriskih rešenja i inovativnih proizvoda, preko raskošnih tuševa i kadi, do poslednje generacije božanstvenih radijatora za kupatila, ogledala i detalja koji će ovu prostoriju pretvoriti u vaše pravo carstvo intime.

 

 

 

 

U foto-galeriji koja sledi prikazani su samo neki od proizvoda predstavljenih u našem aktuelnom broju štampanog izdanja.