PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kućni predmeti inspirisani tripoljskom kulturom

  • Objavljeno:
  • 5.12.2017

Studio "FAINA" nastao je 2014. godine iz želje ukrajinske arhitekte Viktorije Jakuše da preobrazi nacionalne korene i tradiciju u predmete modernog dizajna.

 

Njeno interesovanje za tripoljsku kulturu, koja se razvijala u periodu od 4500. do 3000. godine pre nove ere na teritorijama današnje Ukrajine, Moldavije i Rumunije, rezultiralo je kreiranjem kolekcije minimalističkog i ekološkog dizajna.

 

 

Kreatorka se poslužila nakitom, kućnim predmetima, tipičnim materijalima i tehnikama koji su korišćeni u tom periodu i transformisala ih na neobičan i umetnički način u savremen dekor, lampe, trpezarijski sto i komode.

 

 

"Verujem da ljudi sada, više nego ikad, žele da žive u domu koji odslikava njihovu kulturu, tradiciju, identitet. Konstantno postavljamo pitanja – ko smo, odakle smo potekli i šta ćemo ostaviti budućim generacijama. Zato sam kreirala dekorativne predmete i osnovne komade nameštaja koji pružaju zadovoljstvo ugodnog života - okruženi prirodnim i ekološkim predmetima", objašnjava Viktorija Jakuša.

 

   

 

Plod oraha poslužio je kao inspiracija za dizajn originalne činije za bombone, koja je načinjena od punog drveta jasena i ukrašena sjajnim keramičkim prstenom na vrhu poklopca. Nazvana "Tsukernya", što na ukrajinskom znači prodavnica bombona, činija poseduje neobičan oblik i postavljena je na tri nogare. 

 

 Foto: Faina Design